Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio av tio skolelever nekas hjälp

Mats och Malin Fredholm har två söner med Aspergers syndrom.
Men de är inte ensamma.
I Norrtälje kommuns grundskola finns drygt 800 elever med psykosociala problem.
Av dessa kan endast var tionde elev erbjudas plats i specialanpassade grupper

Annons

Nu har familjen Fredholm anmält kommunen till Skolverket eftersom att de upplever att kommunen inte kan garantera yngsta sonen Felix grundläggande trygghet i skolan.

Det är väldigt påfrestande. Skolorna gör väl vad de kan med sina knappa resurser, men kommunens sätt att se på elever med särskilda behov är bedrövlig, säger Mats Fredholm. 

Både Lukas, 16, och Felix, 13 år, har väntat i flera år innan de blivit tilldelade en plats i en specialklass. Innan dess har de tragglat på i hemskolan i Ekebyholm. Från mellanstadiet och uppåt har vardagen präglats av svår mobbning från både elever och vuxna.

Lukas, den äldre sonen, har just gått ut Lommarskolans specialklass för elever med Aspergers syndrom. Specialklassen har givetvis varit bättre än ingenting men ändå långt ifrån okej. Mobbning har varit ett återkommande inslag under skolgången. 

För att inte historien ska upprepa sig för yngste sonen Felix, som nu ska börja i högstadiet, har föräldrarna Fredholm undersökt möjligheten att placera Felix i en anpassad skola i endera Täby eller Solna. Dessa skolor är specialiserade på barn med Aspergers syndrom. Men eftersom att skolorna ligger i en annan kommun är det Norrtälje kommun som beslutar vilka elever som får byta skolkommun.

Vi har fått avslag. Men utan någon motivering. Det är därför som jag nu anmält kommunen till Skolverket och länsrätten. Jag tycker kommunen och ansvariga för Barn- och elevhälsan betett sig mycket dåligt. De har slagit oss i huvudet med lagboken och inte öppnat upp för något samarbete alls, säger Mats Fredholm.

Det var i samma veva som familjen Fredholm hittade skolorna i Täby och Solna som en plats blev ledig för Felix i Lommarskolans specialklass efter två år av väntan.

Till NT säger Helena Walukiewicz, rektor för Barn- och elevhälsan, att man inte beviljar elever tillträde till någon skola utanför kommunen om det finns plats i den egna hemkommunen. Fredholms hävdar dock att skolan bryter mot lagen när de inte öppnar för dialog gällande en annan skolplacering samt utan motivering ger avslag på begäran.

Visst blir man orolig. Och arg. Man funderar ju hur det ska bli. Vi har funderat på att flytta bara för att kunna skriva oss i en annan kommun för att Felix ska bli beviljad adekvat skolgång. Ja, det är en mycket svår situation. Frustrerande minst sagt, säger Malin Fredholm. 

Katarina Hansson

[email protected]

Mer läsning

Annons