Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nigiri med lax och tigerräkor

Annons

Ingredienser (4 port):

4 dl (300 g) sushiris

vatten till blötläggning

4 dl vatten till kokning

100 g tunnskivad rå lax (som först bör ha varit fryst i två dygn)

100 g frysta, råa tigerräkor

ev. 1 noriblad (sjögräsblad)

Lag till riset:

3 msk risvinäger

3 msk socker

1 tsk salt

Eller: 5-6 msk färdig sushivinäger

Till serveringen:

wasabi (pepparrotspasta)

inlagd ingefära

japansk soja

Gör så här:

Ta upp laxen och tigerräkorna ur frysen; skär sedan den halvtinade laxen i mycket tunna skivor.

Mät upp riset och lägg det i en kastrull som rymmer omkring 2 liter. Häll på mycket kallt vatten och rör runt riset så att det sköljs ordentligt, slå sedan av vattnet och gör om samma sak igen. Fortsätt så ett par gånger och häll sedan bort sköljvattnet innan du häller på kokvattnet (receptets angivna 4 dl). Låt ris-vattenblandingen stå och dra i 20-30 minuter och ställ sedan kastrullen på spisen. Koka upp riset och låt det koka på högsta värme i några minuter, sänk sedan plattans temperatur till lägsta möjliga och låt sedan riset sjuda under lock i omkring 15 minuter.

Låt riset stå och vila en stund med locket på. Gör under tiden sushilagen genom att värma upp vinäger, socker och salt under omrörning eller (enklare) mät upp den färdiga sushivinägern. Häll upp det kokta riset i en skål och blanda runt ordentligt, vinägern ska komma åt allt ris. Ställ undan att svalna en aning.

Koka upp vatten och lägg ner de tinade räkorna. Koka hastigt och ta upp dem när de bytt färg från grått till rosa.

Fukta händerna med ljummet vatten. Forma äggstora riskuddar, lägg på en mycket liten mängd wasabi och drapera därefter en skiva lax eller en ituskuren och utvikt tigerräka ovanpå. För att hålla laxen eller räkan på plats kan man skära tunna strimlor av sjögräsblad och knyta som ett ”midjeband” runt riskudden, limma fast sjögräsbladet genom att fukta det lite med vatten.

Servera med japansk soja i separata små skålar, wasabi och inlagd ingefära.

Mer läsning

Annons