Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa skolår blir i USA

Edsbrotjejen Marlene Holmberg tänker byta en kontinent mot en annan.
I sommar åker hon till USA för att studera ett år som utbytesstudent.
- Det blir ett helt nytt land, ett helt nytt språk, en helt ny kultur. Jag är jättenervös, säger hon.

Annons

16-åriga Marlene Holmberg fick en försmak av USA efter en semester med familjen och har även släkt där. Genom en kompis fick hon reda på att det fanns möjlighet att vara utbytesstudent i USA.

På gymnasiemässan såg jag att STS (Student Travel Schools) hade ett bås med broschyrer som jag plockade på mig för det verkade intressant, säger Marlene Holmberg.

Hon föll för deras marknadsföring och fick inspiration från sidan resedagboken.se och brev från andra utbytesstudenter. Marlene Holmberg skickade en ansökan till STS och efter att hon fyllt i papper med information om sig själv och gjort intervjuer med en som rest med STS förut, fick hon veta att hon hade blivit antagen.

Jag fick hem ett ton med papper som handlade om läkarundersökningar, betyg och mycket mer som man måste ordna och skicka tillbaka.

Hennes pappa krävde mycket övertalning, medan hennes mamma tyckte att resan var en bra idé. Hon trodde att dottern skulle växa som person och bli självständig.

Det är inte alla som får chansen att åka utomlands ett år så jag har haft tur, säger Marlene Holmberg och berättar att resan kostar 75 000 kronor, exklusive fickpengar.

Hennes år i USA innebär allt från att bo i värdfamilj och gå på high school till att få åka till New York och bo på camp med folk från andra nordiska länder.

Jag känner mig förberedd inför språket, men får ta tag i det och läsa böcker och tänka på engelska.

Marlene Holmberg tror att hemlängtan kommer att bli det värsta då hon ska vara borta i tio månader och måste ta mer ansvar och egna beslut. Hennes vänner har blandande känslor inför resan.

De har nog heller inte riktigt förstått att jag ska vara borta så länge, inte ens jag har insett hur lång tid det faktiskt kommer att bli.

Det blir nog först när jag kommer hem som jag inser att jag verkligen varit där.

Marlene Holmberg tycker att om man funderar på att vara utbytesstudent så ska man ta reda på saker om det och tipsar om att det finns många möjligheter och att resan kan anpassas utifrån ens egna behov.

Känner man att man inte passar in i familjen, att man inte kommer överens så får man byta det är ju ändå mitt år, säger hon.

Tips! Vill du också bli utbytesstudent?

www.sts.se

www.utbytesstudent.se

Mer läsning

Annons