Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nånöborna bygger egen gång- och cykelväg

Vid bygdemöte den 23 september bestämde de församlade Nånöborna att ta saken i egna händer och bygga en gång- och cykelväg. Planering och genomförande ska ske i nära samarbete med Vägverket och kommunen.

Annons

Vid mötet fanns Vägverkets representant på plats och informerade om aktuella vägverksplaner i länet. En gång- och cykelväg mellan Svanberga och Norrtälje finns inte på listan och kan dröja ytterligare 15-20 år. Den aktuella sträckan utmed väg 76 är ca 350 meter mellan Uddeboö vägskäl och till den gamla byvägen som leder till Söder-Nånö by.

Det första vi ska göra är att tillsammans med markägarna göra en förstudie som innehåller vårt eget förslag var gc-vägen kan placeras. En kalkyl över investeringar och framtida driftskostnader ska upprättas. När det är klart tas förnyad kontakt med Vägverket. När vi är överens om tagen meddelar vi kommunens förvaltning. Vi utgår från att det kan finnas en del pengar att söka för detta angelägna behov och trafiksäkerhetsprojekt.

Vi räknar med att göra det mesta av jobbet själva men hoppas på samhällets stöd för vissa materialkostnader. På den aktuella vägsträckningen rör sig dagligen skolbarn, familjer med barnvagnar, småbarnsfamiljer som vill göra en cykelutflykt, äldre personer som vill ta en daglig promenad. Den nya vägen kommer självfallet att vara öppen för alla att bruka. Därför tycker vi att ansvariga samhällsfunktioner kan vara med och bidra.

Det finns några privata g-c-vägar på annat håll i Sverige, bl a i Norrbotten. Nu blir det en också i Roslagen.

Mer läsning

Annons