Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museet kräver höjt anslag

Roslagsmuseet kräver kraftigt höjda anslag i det nya avtal som ska tecknas med kommunen.
- Sämre än så här kan det inte bli, nästa steg är att lägga ner museet, säger chefen Urban Skoglund.
 

Annons

I juni tog Urban Skoglund över som ny chef för Roslagsmuseet. På hans bord fanns bland annat det nya ekonomiska avtal som ska tecknas med kommunen.

Hittills har det gått trögt.

- Mitt uppdrag är att försöka få fram ett avtal, men vi står alldeles för långt ifrån varandra, konstaterar Urban Skoglund.

I det avtal som rullade under flera år fick museet 1 685 000 kronor per år i bidrag från kommunen. I år skars det ner med 200 000 kronor, pengar som i stället gick till industrimuseet Pythagoras. Roslagsmuseet begär nu en höjning till 2,4 miljoner per år.

- Vi har lämnat in ett underlag, sedan får vi se var vi hamnar, säger museistyrelsens ordförande Gösta Colliander (c).

- Får vi inte mer pengar är det lika bra att tala om att kommunen får vara utan museum.

Urban Skoglund har tidigare varit museichef i Skellefteå. Enligt honom har många museer med kommunala anslag problem med ekonomin, men inte på samma sätt som i Norrtälje.

- Det är exceptionellt i Norrtälje. Förutsättningarna är så usla och attityden är annorlunda hos politikerna här, säger Urban Skoglund.

Han ser ingen möjlighet att hålla museet öppet på samma sätt som i dag om inte anslaget höjs.

- Om det hamnar på samma nivå som i år, då stänger vi.

Är det ett hot?

- Nej, det är en realitet.

Den gamla nivån på knappt 1,7 miljoner kronor är också för låg, enligt honom.

- Då får vi prioritera barn och ungdom. Då kan vi lika gärna hålla stängt och låta skolklasser boka visningar. Personalen får jobba med samlingarna, som inte mår bra i dag.

Kommunens kulturchef Björn Ahlsén har fått uppdraget att ta fram nya avtal för Roslagsmuseet och Pythagoras. Han håller med om att det går trögt.

- Nu handlar det om hur politikerna väljer att hantera det här.

Urban Skoglund anser också att frågan ligger hos politikerna i museistyrelsen och kultur- och fritidsnämnden.

- Kommunen säger att det inte blir en enda kronas höjning. Vi säger att det inte är möjligt. Då är det en politisk fråga

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Hans Stergel (c) räknar med att avtalen blir klara i år, men vill inte ge några besked om hur han ser på nivåerna.

- Vi får inga mer pengar till kultur- och fritidsnämnden. Om det ska bli några mer pengar till museerna måste det i så fall ske genom omdispositioner.

Museiavtalen:

* Kommunen har haft fleråriga ekonomiska avtal med Roslagsmuseet och industrimuseet Pythagoras. Roslagsmuseet har fått 1 685 000 kronor och Pythagoras 730 000 krnor per år. I år omfördelades 200 000 kronor från Roslagsmuseet till Pythagoras.

* Roslagsmuseet som ligger vid Hantveraregatan drivs av en stiftelse, där kommunen är en av stiftarna. Kommunen utser också majorieteten av styrelseledamöterna.

* Motorfabriken Pythagoras, som ligger vid Södra bergen, var under sin storhetstid Norrtäljes största industriföretag med tändkulemotorn som huvudprodukt. I dag är Pythagoras ett industrimuseum som drivs av en stiftelse.

* Pythagoras väntar också på ett nytt avtal med kommunen.

Mer läsning

Annons