Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muffins med glasyr

De är stora, goda och generöst toppade med glasyr. På ”Kjelles café” i U-huset hittar man Kinga Flores favoritmuffins till försäljning.

Annons

Vaniljmuffins (24 små)

4-5 dl vetemjöl

3 dl socker

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker

2 dl mjölk

150 g smält smör eller margarin

1. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål,

tillsätt sedan mjölken tillsammans med det smälta smöret.

2. Häll upp smeten i muffinsformar, lämna en centimeter

upp till kanten och grädda i ca 15 min på 200 grader.

3. Dekorera med glasyr eller vispgrädde.

Blåbärsmuffins (24 små)

4-5 dl vetemjöl

3 dl socker

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker

2 dl mjölk

150 g smält smör eller margarin

Fyllning och glacering:

blåbär

florsocker

vispgrädde

1. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål,

tillsätt sedan mjölken tillsammans med det smälta smöret.

2. Häll upp smeten i muffinsformar, lämna en centimeter

upp till kanten.

3. Rulla blåbär i florsocker och lägg i formarna i önskad mängd.

Grädda i ca 15 min på 200 grader.

4. Dekorera med vispgrädde och färska blåbär.

Pepparkaksmuffins (24 små)

4-5 dl vetemjöl

3 dl socker

2 tsk bakpulver

2 dl mjölk

150 g smält smör eller margarin

1 tsk kanel

1 tsk ingefära

1 tsk nejlikor

Glacering:

300 gram philadelphia naturell

3 dl florsocker

3 tsk citronsaft

1. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål,

tillsätt sedan mjölken tillsammans med det smälta smöret.

2. Häll upp smeten i muffinsformar, lämna en centimeter

upp till kanten och grädda i ca 15 min på 200 grader.

3. Blanda färskosten med florsocker och citronsaft.

Bred glasyren på muffinsarna och dekorera gärna med citronskal.

Riktigt goda chokladmuffins (6 stora eller 15 små)

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

1/4 tsk salt

1 1/2 dl kakao

125g osaltat smör

2 1/2 dl strösocker

2 ägg

1 3/4 dl gräddfil

1 tsk vaniljsocker

1. Blanda alla torra ingredienserna förutom vaniljsocker.

Vispa smör och socker luftigt med en elvisp.

2. Vispa i äggen och tillsättgräddfilen och vaniljsocker. Rör ner äggblandningen i det torra, rör tills allt är blandat.

3. Fördela smeten nästan upp i kanten, grädda i 25-30 min i 175 grader.

Kokosmuffins (ca 24 små)

6, 25 dl vetemjöl

3 1/2 dl kokos

2 1/2 dl strösocker

1 msk limeskal finrivet

2 1/2 dl lättfil

125 g smör, smält

2 ägg

1 tsk vaniljsocker eller vaniljextrakt

Blanda alla ingredienserna i en skål. Fördela smeten i formarna nästan till toppen. Grädda i ugn i 20 min på 175-200 grader.

Kingas favoritglasyr:

Det här är den bästa glasyr jag vet. Receptet är räknat i koppar, använd en vanlig tekopp så brukar det bli bra!

1/2 kopp rumstempererat smör eller margarin

2 1/2 kopp osötad kakao

1 nypa salt

1/4 kopp vispgrädde

200 g mörk blockchoklad

1 msk ljus sirap

1. Smält chokladen försiktigt i mikron - väl medeltemperatur och korta intervaller, rör om och upprepa försiktigt till all choklad är smält.

2. Mixa smöret tills det blir krämigt, häll efter hand ner resten av ingredienserna förutom sirapen.

3. Mixa allt väl i cirka 3 minuter. Häll till sist ner sirapen och blanda väl. Bred blandningen. häll i gradvis resten av ingeridenserna förutom sirap.

Vällmixa det i ca 3 min. Till sist häller du i sirapen och blanda.

4. Nu är det bara att glacera dina muffins!

Philadelphiaglasyr:

100 g philadelphia cream cheese

350 g florsocker

4 msk osaltat smör

1. Ta ut färskost och smör i god tid innan du ska röra ihop glasyren, eftersom de ska vara rumstempererade.

2. Rör färskosten och smöret luftigt, använd elvisp. Blanda sedan i florsockret.

3.Vispa tills glasyren blir slät. Bred glasyren över dina muffins och strö därefter gärna över rikligt med kokosflingor som toppning.

Smörglasyr:

1/2 tekopp osaltat smör (rumstempererat) r

3 tekoppar florsocker

1/2 tekopp mjölk

1/2 tsk vaniljextrakt

1. Mixa smöret till en krämig smet, häll i resten av ingredienserna och mix tills allt blir slätt och fint.

2. Smeten ska ha en smidig, bredbar konsistens. Om den känns för hård kan du hälla i lite mer mjölk, är den för lös kan du öka mängde florsocker.

Mer läsning

Annons