Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördarsnigel slår knarkare

Annons

Vår löpsedel med dagisbarnens grävling som mumsar mördarsniglar kanske inte lockar lika mycket som kvällstidningens ”Känd artist togs av polis misstänkt för knarkbrott”. Men själv tycker jag att det är skönt att jobba på en tidning där till exempel hantverkarnas brist på ledighet kan bli en nyhet.

Jag vill påpeka att vi har haft vassare nyheter i sommar än de vi hade i måndags, till exempel i dagens tidning. Men ändå, just detta att kunna fånga olika verkligheter är lokaltidningens storhet. I kvällstidningarna blir livet alltid farligt och helt absurt och människorna är ofta läskigt onda. För mig har det blivit extra tydligt i sommar, när den nioåriga dottern, börjat läsa tidningar. När jag handlade i söndags hade jag att välja på:

”KÄND ARTIST togs av polis misstänkt för KNARKBROTT” eller ”NÄTDEJT MÖRDADE småbarns-MAMMAN” - ”2-åriga dottern ensam med kroppen i två dygn”.

I mitt jobb ingår att läsa även kvällstidningar, men denna sommar värjer jag mig, inte minst för artiklarna om den mördade flickan Engla Höglund. I dagarna har debatten om vad som är vettiga nyheter lyfts fram av flickans mamma, som kritiserar oss journalister i sin blogg. Hon förstår inte varför journalister skriver så detaljerat om mordet på hennes lilla dotter. Jag förstår henne: En dag räknade jag till fyra uppslag i en kvällstidning, en annan dag till fem. Ändå anser jag att journalisterna på Expressen och Aftonbladet hör till landets absolut bästa när det gäller att kunna ta reda på saker, få fram fakta, hitta källor, ja, kort sagt på grävande journalistik. Men resultatet blir … för mycket.

Varför?

Efterfrågan styr kvällstidningarna hårdare än den styr någon annan tidning. Och uppenbarligen köper vi tidningar om mordet på Engla Höglund. Ändå undrar jag om det verkligen stämmer? Vill vi verkligen läsa alla dessa fruktansvärda detaljer?

För oss som gör tidningar är frågan även en annan: Hur ska vi göra om läsarna vill veta allt om Engla Höglunds sista timmar i livet, medan föräldrarna tycker att det är vidrigt att det publiceras? Enligt våra pressetiska regler ska vi publicera sådant som är av allmänintresse, men vi ska också ta hänsyn till exempelvis brottsoffer och barn. Här tycker jag att större hänsyn skulle ha tagits till familjen.

Ändå är det ju inte så att Norrtelje Tidning gör en helt annan nyhetsbedömning än DN eller Aftonbladet. Men till skillnad från kvällstidningarna kan vi inte toppa våra sidor med mord, eller andra abnormiteter, från världens alla hörn. Vi intresserar oss för det som händer här, och då blir också bilden av världen ljusare och mer nyanserad, som jag ser det. Det innebär inte att vi är mesiga. För även här sker skumraskaffärer, bara vi tittar under ytan. Idag startar vi en serie artiklar som granskar härvan bakom bygget av Stadt. Den är värd att följa, och finns bara i Norrtelje Tidning.

Mer läsning

Annons