Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat hoppar av efter internt bråk

Turbulensen kring socialförvaltningen i Norrtälje kommun fortsätter. Denna gång är det Ulla Malutchenko, moderaternas gruppledare i socialnämnden, som kastar in handduken.

Annons

Jag känner att jag inte längre kan leva upp till de löften jag gick till val på. Fortsätter jag är jag en dålig politiker, säger Ulla Malutchenko. 

Hennes beslut kommer efter en tids betänketid. Under helgen bestämde hon sig, och i går, måndag, meddelade hon att hon lämnar sitt uppdrag i socialnämnden och dessutom med omedelbar verkan avgår som ordförande för moderaterna i Norrtäljeföreningen. 

I och med att vi stod utan chef när Isabel Andersson avgick rubbades vårt arbete i grunden, då började oron sprida sig mer och mer i nämnden. Droppen var Göran Petterssons oförskämda uttalande om att vi skulle slösa med pengar i socialnämnden, säger Ulla Malutchenko. 

Det var i en debattartikel i Norrtelje Tidning den 10 september som Göran Pettersson, ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, kritiserade socialnämnden i skarpa ordalag. 

Pettersson anklagade nämnden för ”bristande vilja till ekonomiskt ansvarstagande” och kallade nämndens agerande för ”omoraliskt”.

Ingenting kunde vara mer felaktigt. Vi slösar absolut inte med pengar. Det är tvärtom så att vi kan se att behoven har ökat men att våra anslag utgår från en alldeles för låg nivå. Det handlar om de äldre, om unga människor som har missbruksproblem och andra mycket utsatta grupper. Hur ska man kunna säga nej till barn som missköts och rentav svälter? säger Ulla Malutchenko. 

Ulla Malutchenko kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige och även i framtiden arbeta med de frågor som ligger henne varmast om hjärtat.

Visst är jag besviken. Jag tycker att man stirrar sig blind på siffror i stället för att se till de behov som finns. Men jag ska fortsätta att arbeta med de sociala frågorna, som jag har jobbat med i så många år. Det kommer jag inte att ge upp, säger hon. 

Helena Nordenberg 

[email protected]

Göran Pettersson: Det blir kortare koppel

Göran Pettersson, ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige (m), beklagar att partikollegan Ulla Malutchenko ska sluta. Men han står fast vid den kritik som han har riktat mot nämnden.

Visst tycker jag att det är tråkigt att det har blivit så här. Men jag har inte ändrat åsikt i själva sakfrågan. Jag anser fortfarande att socialnämnden måste ta tag i sina strukturproblem och kostnadseffektivisera sin verksamhet, säger han. 

Han medger att socialnämnden i vissa fall, till skillnad från andra nämnder, behöver en särbehandling på grund av sitt speciella uppdrag.

Det kan handla om att fler behöver bidrag när tiderna är sämre. Men just nu har vi högkonjunktur och arbetslösheten är historiskt låg i Norrtälje, och att socialnämnden i det läget kräver att få överskrida budgeten med 20 miljoner då har man tappat alla proportioner, säger Göran Pettersson. 

Han anser att kommunledningen blivit illa åtgången och ”chikanerad” av nämnden, framför allt i samband med den presskonferens som hölls den 28 februari i år, då partikamrater i socialnämnden gick till hårt angrepp mot kommunledningen och kommunstyrelsens ordförande Kjell Jansson (m).

Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 26 år som offentliganställd. Framöver kommer det bli ett kortare koppel för socialnämnden, det är helt klart. Nämnden måste också ta tag i det som jag ser som ett attitydproblem, i stället för att ägna sig åt dramatiska utspel. Dessutom är argumentationen om att det skulle bli som i Brasilien i Norrtälje, med gatubarn som svälter, helt ovärdig. 

Kommunstyrelsens ordförande, Kjell Jansson (m), vill inte kommentera Ulla Malutchenkos avhopp närmare.

Allt jag kan säga är att jag beklagar det inträffade och att det är svårt att vara nämndledamot, särskilt i socialnämnden. Det är ett tungt uppdrag, säger Kjell Jansson.

Helena Nordenberg  [email protected]

Mer läsning

Annons