Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstroende mot bredbandssatsning för alla

Det satsas hårt på att utöka bredbandsnätet i kommunen. I Lejdet utanför Närtuna är det osäkert om satsningarna kan utnyttjas av invånarna.

Annons

 Vi har tjatat om det här i flera år och har känt oss bortglömda, säger Lejdetbon Ingela Blom.

I höstas byggdes Norrtäljes bredbandsnät ut. Utbyggnaden skulle innebära en nästan 100-procentig täckning. Till största delen via ADSL-anslutning. Och så långt som möjligt med hjälp av en alternativ radioanslutning i de fall där ADSL inte byggts ut.

Vi har lagt ner mycket tid och resurser på olika bredbandssatsningar. För att så många som möjligt skulle kunna inkluderas gjorde vi också den särskilda upphandlingen för radiolösningen, berättar kommunens IT-chef Leif Klasson.

I byn Ledjet har invånarna i flera år haft problem med olika bredbandsanslutningar. Radiovarianten kan nu innebära en ny möjlighet för dem.

Det är något som fungerar för de flesta i områden som inte har ADSL. Men eftersom det handlar om radio kan förutsättningarna skilja sig mycket för olika användare, säger Leif Klasson.

Ingela Blom är en av dem som har försökt driva på både kommunen och olika operatörer för att få tillgång till ett bra bredband. Hon är trött på allt krångel.

 Många här i området jobbar hemifrån och då är det viktigt med bra bredband, säger hon.

Enligt Leif Klasson kräver radiouppkopplingen en speciell utrustning. Något som användarna själva får stå för. Sådan utrustning kommer att finnas för utlåning hos kommunen.

Tanken är att folk ska kunna testa radiovarianten innan de går och köper egen utrustning, förklarar han.

Ingela Bloms granne Tony Söderblom arbetar inom IT-branschen. Han säger att bredbandsfrågan har lett till frustration på flera håll runt om i Närtunabygden.

Många har engagerat sig och dragit i olika trådar. Men det har varit svårt.

I vår familj har vi provat flera olika alternativ. Just nu har vi mobil bredbandsuppkoppling. Men den fungerar inte på något sätt optimalt.

Tony Söderblom är besviken på att han och grannarna ännu inte kan utnyttja ADSL. När det gäller den eventuella radiolösningen vågar han inte hoppas på för mycket.

Vi vet inte hur bra den i så fall skulle fungera och vilka möjligheter det finns, att för framtida behov, utveckla den.

Jag misstänker att vi inte kommer att kunna utnyttja det här. Redan idag fungerar telefonerna här dåligt. Vi har pratat med Telia om att bygga ut. Men de säger tvärt nej.

Annika Jeppsson 

[email protected]

Mer läsning

Annons