Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskade kostnader för åskskador

Det blir färre skador till följd av åska i Norrtälje. Sedan 2003 har kostnaden minskat stadigt visar statistik från Länsförsäkringar i Roslagen.

Annons

Åska och blixtnedslag kan orsaka stora skador på hus.

 Förra året amäldes färre åskskador än året innan, men vi vet ju inte hur det blir i år, säger Britt-Marie Jidstrand på Länsförsäkringar.

2007 anmäldes 21 skador som kostade försäkringsbolaget 111 377 kronor. Det är 250 000 kronor mindre än 2003. Ett undantag är dock 2006 då 59 skadeanmälningar för över 800 000 kronor gjordes till Länsförsäkringar.

Orsaken till minskningen tros vara att husägarna helt enkelt blivit mer angelägna om att förebygga skador. Men det beror också på hur vädret är och det är svårt att förutse.

De vanligaste skadorna är så kallade inledningsskador vilket innebär att kraften från blixten leds in i huset genom det befintliga ledningsnätet. Det kan i värsta fall orsaka bränder, men också skador på datorer, telefoner, kyl, frys och elkablar.

Länsförsäkringar uppmanar nu villa- och fritidshusägare att se över sitt åskskydd. Enligt Britt-Marie Jidstrand är det enkelt att förebygga skador. Det man bland annat kan göra är att installera åskskydd mot inledningsskador och se till att ha en fungerande jordfelsbrytare. Dessutom ska man se till att ha fungerande brandvarnare och brandsläckare hemma.

Therése Söderlund

Mer läsning

Annons