Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister vill sprida räddningstjänstens jämställda jobbknep

På onsdagen besökte jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) räddningstjänsten i Norrtälje för att höra mer om hur man lyckats värva fler kvinnor till ett tidigare mansdominerat yrke.

Annons

Norrtäljes kommunalråd Ulrika Falk (S), brandmännen Malin Carlsson, Gun Björk och Christer Bergh, jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) samt räddningschef Magnus Wallin.

Efter att ha gjort om sin rekryteringsprocess och annonserat i flera nya kanaler - har räddningstjänsten på ett år lyckts öka antalet kvinnliga sökanden till jobb som deltidsbrandmän i kommunen med tusen procent - från tre till 33.

Läs även: Räddningstjänsten i Norrtälje ökade kvinnors jobbintresse med tusen procent

Att räddningstjänsten, som är en klart mansdominerad bransch, har kommit så långt i sitt jämställdhetsarbete har väckt intresse över hela landet. Forum jämställdhet nominerade till exempel nyligen Räddningstjänsten i Norrtälje till Svenska jämställdhetspriset 2018.

Läs även: Hyllas för fler kvinnor i mansdominerad bransch – kan få nationellt pris

På onsdagen fick räddningstjänsten besök av jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) som ville höra mer om rekryteringsarbetet som stärkt jämställdheten i organisationen.

– Jag är i färd med att sätta upp en jämställdhetsmyndighet, den ska bland annat ha som uppgift att sprida metoder när det gäller jämställdhet och det här är ett bra exempel som de kan följa upp och sprida till andra som vill jobba med de här frågorna, för man behöver inte alltid uppfinna hjulet igen, säger Åsa Regnér (S), jämställdhetsminister i ett pressmeddelande.

Efter studiebesöket hos räddningstjänsten besökte ministern äldreboendet Ängsgården på Stockholmsvägen som drivs av vårdbolaget Tiohundra.

Läs även: Antalet arbetssökande kvinnor har ökat

Susanne Karlsson längst bak till vänster, sedan Åsa Regnér (S), Ingegerd Persson (boende) och Elisabeth Edlund. Vårdhunden heter Gillan.

Mer läsning

Annons