Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mimmis syster: Otroliga brister

INSÄNDARE. "ST-läkaren känner sig maktlös, men gör som hon blir tillsagd ... Vad jag menar är att detta är så inkompetent och slarvigt handlagt och att överläkaren därför omgående ska bli av med sin legitimation" skriver Anna Norberg Wahlgren i ett svar på Ewa Hägers insändare.
 

Annons

Svar till Ewa Häger som skrev en insändare i NT sedan hon läst en artikel om min syster, Mimmi Nilsson, som fick hjärnskador i samband med en operation på Danderyds sjukhus.

Jag läste att du varit patient på Neurokirurgen på KS, vad jag förstod efter en stroke. Att nu min syster varken kan äta, gå eller tala beror på otroliga brister. Efter mycket jobb fick jag ut Lex-Maria-anmälan från Socialstyrelsen.

Där berättar ST-läkare och övrig personal hur det hela har gått till. Den icke färdigutbildade ST-läkaren ska utföra operationen på Mimmi, med chefsöverläkare till hands bakom sin rygg för att han snabbt ska kunna instruera och handleda henne under operationen.

Men han avviker på en lunch som blir utdragen. ST-läkaren blir osäker och kontaktar honom flera gånger, men han befinner sig ute på stan och det är svårt att höra vad han säger i mobilen. Under tiden ligger patient nummer två, som blivit omsövd för andra gången, i salen intill. ST-läkaren ombeds att omgående gå in till den patienten, och ber sedan en gästläkare från Italien att slutföra operationen på min syster.

ST-läkaren känner sig maktlös, men gör som hon blir tillsagd. Att det, som du skriver i din insändare, kan inträffa oförutsedda händelser i vården vet jag om. Men vad jag menar är att detta är så inkompetent och slarvigt handlagt och att överläkaren därför omgående ska bli av med sin legitimation.

Att du sedan skriver att han gjort allt han kunnat, hoppas jag nu du ändrar inställning till; jag kan också berätta att man felmedicinerat, ställt in shunten fel och desutom opererat in den fel. (Shunten fick Mimmi på grund av det som hände under operationen.)

Jag vet att det finns kompetent personal. Men ska man behöva dra rätt lott?

Anna Norberg Wahlgren

Mimmis syster

Tidigare insändare

Ewa Häger: "Ingen är ofelbar"

Det var en skakande artikel om Mimmi Nilsson i NT. Mina allra varmaste tankar till Mimmi och hennes anhöriga, måtte det bli bättre.

Men ingen av oss människor är väl ofelbar? Finns det någon som inte har handlat fel på jobb eller privat? Ska vi hängas för det?

Den som är ofelbar kastar första stenen... Vem vet hur stor börda som låg på den ansvarige överläkaren? Sannolikt hade han ansvaret för många fler patienter, men med hans jobb får det ju förödande konsekvenser om fel begås.

Men är det hans fel om resurserna inte räcker till? Ska han bli korsfäst när han sannolikt har gjort så gott han har förmått?

Jag antar så klart att han inte ser någon vinning i att strunta i en patient som opereras.

Jag har blivit opererad av KS neurokirurgi. Jag har den ytterst kompetenta personalen att tacka för att jag fortfarande lever med så små skador som möjligt och jag kan inte komma på en enda sak där KS har behandlat mig illa, tvärtom.

Men oförutsedda saker händer i alla sammanhang i livet och det kan få förödande konsekvenser, speciellt om man har valt det oerhört ansvarsfulla arbetet att vårda sjuka människor.

Och tack NT för artikeln för flera månader sedan som handlade om dolda handikapp för oss strokedrabbade! På utsidan ser vi kanske likadana ut som innan det small. Vi kanske låter likadant, vi kanske försöker vara som innan.

Men på insidan är det kanske inte så, svårigheten att hålla kvar tankar, fullfölja det planerade, frustration, trötthet och ilska är bara en liten del.

En annan är sorgearbetet över att någon man har känt hela livet (sig själv) för alltid är borta, man begraver en bit av sig själv och det är ganska jobbigt.

Något att tänka på för de människor som lever med och bredvid någon som har drabbats av en hjärnskada.

Ewa Häger

Rimbo

LÄS ÄVEN

Mimmi fick hjärnskada efter rutinoperation

Mer läsning

Annons