Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöprojekt i Roslagen får bidrag- "Ett livsviktigt projekt för oss alla"

Miljöprojektet Blommor för bin är en av årets mottagare av Naturbonusen på en halv miljon kronor. Blommor för bin syftar till att skapa bättre levnadsförhålladen för vilda bin och humlor, och projektledare är Tobias Nilsson från Norrtälje naturvårdsstiftelse.

Annons

Remsa med blommor mellan två åkrar på Brandstads gård i Skåne.

Blommor för bin drog igång för två år sedan, och ger stöd till lantbrukare att odla en viss mängd blommande, fleråriga baljväxter på sina ägor. På så viss kan pollinerande insekter som bin och humlor hitta mat och fylla sin funktion i ekosystemet genom att pollinera växter. Det blir annars svårare och svårare i kulturlandskapet, eftersom stora ytor tas upp av spannmålsväxter som inte blommar, eller oljeväxter som bara blommar en kort tid.

– När det inte finns nektar under någon tid på året så svälter humlorna och kan inte reproducera sig, säger projektledaren Tobias Nilsson.

Tobias Nilsson från Norrtälje naturvårdsstiftelse driver projekt tillsammans med biodlarföretaget Bee Urban.

Det är han som har tagit initiativet till Blommor för bin, som annars drivs av biodlarföretaget Bee Urban i Stockholm med stöd av Världsnaturfonden. I Roslagen har Tobias Nilsson samarbetat med Arla.

– Arla gick in och finansierade odling av 15 hektar blommande baljväxter i 30 av sina medlemsgårdar. Det är en särskild blandning av honungsört, bovete, persisk klöver (en baljväxt) samt koriander, säger Tobias Nilsson.

15 hektar är lika mycket som 25 fotbollsplaner, och med bidraget från Naturkompaniet hoppas Tobias Nilsson att 40-50 hektar ska odlas upp under året. Men han mäter hellre i mil än hektar eftersom blommorna planteras i remsor för bättre spridning.

– Man får försöka föreställa sig 15 mil remsa med mumsig humlemat, säger han.

Om vildbin och humlor försvinner helt från odlingslandskapet kommer det inte längre gå att odla frukt utan konstpollinering, något som redan är ett faktum i delar av USA. Naturkompaniet kallar därför Blommor för bin för ett livsviktigt projekt för oss alla. Fram till 2020 är det meningen att 1 000 hektar åkermark ska odlas med blommande växter.

Marken som nu blir blomsterprydd är obrukade åkerkanter, vilket gör att odlingen av insektsföda inte konkurrerar med odlingen av människoföda.

Mer läsning

Annons