Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet sviker sin kärna

Tisdag den 24 mars är miljöpartiets partisekreterare Agneta Börjesson på Norrtäljebesök. Hon ska tala på de lokala miljöpartisternas årsmöte. Åtminstone över kaffekopparna kommer säkert frågan upp hur Norrtäljes gröna ska ställa sig till trycket att bilda lokala vänsterallianser i kommande val.

Annons

När miljöpartiet växte fram på 80-talet var det en frisk fläkt. Huvudbudskap var att ”Vi är annorlunda” och ”Vi låter oss inte placeras in på den traditionella höger-vänsterskalan” - länge en trovärdig strategi. Partiet var inte främmande för lokalt samarbete i olika konstellationer. Men utgångspunkten var, att miljöpartiet inte hör hemma i något block.

Den tiden är över åtminstone på riksnivå. På 90-talet ersattes grundargenerationen av en generation som lockades mer av makten. Ett mer formaliserat samarbete tog form med det som Birger Schlaug så sent som 1998 beskrev som betongblocket i svensk politik. Högutbildade gröna teknokrater placerades som sambandsmän i regeringskansliet. Den sosse-ledda vänsteralliansen är resultatet.

Men, är det inte politikens innehåll som räknas? Visst, men under åtta års samarbete med socialdemokraterna i regeringsställning lyckades inte miljöpartiet påverka den hårda asylpolitiska linje som Göran Perssons och Mona Sahlins parti står för i svensk politik. Tvärtom frodades den i miljöpartiets vindskydd.

Medlemsomröstningen i höstas om EU fick nog fler än en miljöpartist att tro att Mona Sahlins allians krävde att EU-motståndet gavs upp. Men, Lars Ohly behövde aldrig betala den inträdesbiljetten! I helgen kom nästa reträtt. Kärnkraftens avveckling ska inte längre ske snabbt och starta omedelbart.

Under åtta år genomförde socialdemokraterna med miljöpartiets aktiva stöd den mest omfattande centralisering av svenskt rättsväsende. I kretsen av arbetsgrupper som nu formar den röda alliansens politik återfinns Kia Andreasson från Göteborg - partiets sambandskvinna med Laila Freivalds och Thomas Östros under den stora tingsrättsmassakern. Bäva månde de lokala statliga förvaltningar som återstår utanför storstäderna!

De gröna storstadsteknokraterna förordar storskaliga tekniklösningar på allvarliga miljö- och klimatproblem. Där finns kärnan i den motorsågsmassaker som nu äger rum på landets bensinmackar i glesbygd också här i Roslagen. Vart tog miljöpartiets principer om småskalighet och decentralisering vägen?

På central nivå har partiet alltid haft beröringsångest inför moderater, trots dessas syn på alternativ och friskolor. Samma problem har inte Maria Wetterstrand och Peter Eriksson med ett parti där ledande företrädare fortfarande är stolta över att vara kommunister.

På många håll lokalt ute i landet är man rätt främmande inför det som nu sker. Det är nog inte bara de gröna i Roslagen som har ångest. Det är inte många av miljöpartiets grundare som aktivt ger sitt stöd till partiledningens nya linje. Inte bara inom socialdemokraterna står stora grupper helt främmande för samarbete med miljöpartiet. Omvänt gäller också i miljöpartiet.

Jag utesluter inte samarbete med miljöpartiet vare sig i kommun eller landsting. Partiet gör rätt som inte nu sätter sig i knät på en sittande borgerlig majoritet. Hur det ser ut på olika håll efter nästa val är ingen som vet. De borgerliga i Norrtälje bör hålla en konstruktiv och öppen linje till lokala miljöpartister, som knappast går att definiera som partiet på riksnivå.

Nu hävdar kanske någon att det är de borgerliga som cementerat blockpolitiken. De senaste 15 åren har vi haft socialdemokratiskt styre i 12 år huvudsakligen med miljöpartiets stöd. Ser vi längre tillbaka befästs den bilden. Den borgerliga Alliansen tillkom för att bryta den enpartidominans som bekymrat så många. Uppenbarligen bekymrar den inte miljöpartiet.

Men, Alliansen är inget självändamål i alla sammanhang. Jag är alltid noga med att stödja mina partivänner i Nynäshamn och Upplands-Bro som valt en annan väg i den situation som gäller där.

Mer läsning

Annons