Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midsommar med jordgubbsrecept

Dags för midsommarfirande med härliga jordgubbsrecept! Idag bjuder Köket på smaskiga drinkar, söta små crostini toppade med skivade jordgubbar och supersmaskig jordgubbspaj på knapernötigt pajskal.

Annons

Jordgubbsdaiquiri (1 glas)

4 cl ljus rom

1 msk socker

saften 0,5 citron

5 stora jordgubbar

krossad is

Gör så här

Häll rom, socker, citronsaft, jordgubbar och isbitar i en mixer. Kör tills isbitarna är krossade. Häll upp i glas och servera.

Smal jordgubbsmousse (8 bitar)

3 gelatinblad

2,5 dl jordgubbar

1 dl mellangrädde

1,5 dl strösocker

250 g Kesella gourmet

1 msk pressad citronsaft

2 liter färska jordgubbar

Gör så här

Låt gelatinet ligga i kallt vatten i ca 5 minuter.

Mosa den mindre mängden jordgubbar och vispa grädden hårt.

Blanda jordgubbar, socker, Kesella och grädde.

Häll citronsaften i en liten kastrull och lägg i gelatinet.

Låt det hela smälta på svag värme, häll sedan ner gelatinet i smeten och rör om.

Häll smeten i en rund form, låt den stå i kylen i 3 timmar.

Stjälp upp på ett fat.

Garnera med massor av bär runt om.

Små, söta crostini med jordgubbar (4 port)

12 skivor smal baguette

smör

1 dl Kesella gourmet

2 msk florsocker

0,5 tsk kardemumma

3 dl jordgubbar

Gör så här

Sätt ugnen på grill.

Bred lite smör på brödet och rosta det i ugnen i några minuter passa noga.

Blanda färskosten med florsockret och bred blandningen på brödet.

Dofta över lite kardemumma.

Lägg på drivor av bär som först skivats.

Sikta till sist över lite florsocker.

Jordgubbssallad med balsamicosirap ( 4 port)

1 l söta jordgubbar

balsamicosirap

150 g skalade, salta pistagenötter

100 g chèvre

peppar

Gör så här

Skölj bären och rensa bären, skär dem sedan i ganska tjocka skivor.

Grovhacka nötterna och skär osten i mindre bitar.

Blanda bär, ost och nötter och dra ett par varv med pepparkvarnen över.

Ringla slutligen över lite balsamicosirap och servera.

Jordgubbsdrink med ananas och apelsin ( 2 små glas)

100 g färsk ananas

100 g jordgubbar

2 dl färskpressad apelsinsaft

2 tsk limesaft

krossad is

Gör så här

Mixa ananas, jordgubbar, apelsinsaft och limesaft till en tjockflytande drink.

Häll drycken över rejält med krossad is och vispa upp precis före serveringen så att drinken skummar på toppen.

Supergod jordgubbspaj ( 4-6 port)

1 dl vetemjöl

1 dl hasselnötter

1 dl müsli

125 g smör

1 liter jordgubbar

0,5 l fast vaniljkräm

1 glas rödvinbärsgelé

Gör så här

Börja med att köra nötterna i matberedaren.

Fortsätt med smör, müsli och mjöl.

Kör bara ihop degen så att den precis ”smular sig”, inte mer.

Stanna maskinen och fös ihop degen som är kladdigare än vanlig pajdeg med fingrarna.

Tumma med mjöliga händer ut degen i en pajform som är ca 22 cm i diameter.

Ställ formen kallt en stund före gräddningen och gör i ordning vaniljkrämen under tiden.

Sätt ugnen på 200 grader och grädda pajskalet i 15-20 minuter; ta ut när pajskalet är ljusbrunt och frasigt.

Låt pajskalet kallna och fyll med den kalla vaniljkrämen.

Smält rödvinbärsgelén i en liten kastrull.

Fördela jordgubbarna över vaniljkrämen och skeda därefter över gelén.

Mer läsning

Annons