Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer gods men färre passagerare i Kapellskär

Godstrafiken på rutten Kapellskär-Nådendal ökade första halvåret 2008. Däremot minskar godsomsättningen på linjerna till och från Estland.

Annons

 Under årets första sex månader transporterades närmare 1,5 miljon ton gods till eller från Nådendal i Finland. Det innebär en ökning med 18 procent jämfört med samma period 2007. En anledning är att Finnlink numera har fyra fartyg som angör Kapellskär. Det fjärde fartyget togs i trafik i mars förra året.

En annan förklaring är att ryska åkerier allt oftare tar vägen över finska hamnar.

Tidigare gick det ryska godset över Estland i större utsträckning, säger Rikard Sahl, hamnchef i Kapellskär.

Både Tallink Silja och Baltic scandinavian lines, BSL, har dragit ner på antalet färjeavgångar i Kapellskär. Som en följd av detta har transporterna på linjerna minskat med tolv procent under första halvåret jämfört med samma tid förra året.

Totalt räknar Kapellskär med att omsätta 3,3 miljoner ton gods i år. Det blir i så fall en liten ökning, sex procent, jämfört med i fjol.

Däremot krymper passagerartrafiken i hamnen.

Det beror enbart på att Silja Europa slutade gå över Kapellskär strax före jul. Om vi ser till övriga rederier så pekar kurvorna uppåt. Viking lines Rosella har gått väldigt bra och hos Finnlink växer antalet bilburna passagerare, säger Rikard Sahl som så här långt summerar 2008 som ett mycket bra år. 

Han räknar dock med en något dämpad utveckling under hösten.

Redan i augusti syntes tecken på att vi är på väg in i en lågkonjunktur, säger Sahl.

Han gläds åt att servicen i hamnen förbättrats. I somras installerades en dygnet runt-öppen kontantautomat och nu har terminalens restaurang fräschats upp och fått längre öppettider. 

Parallellt med detta pågår den stora ombyggnaden av hamnen. Reningsverket är redan invigt och just nu bygger man en högspänningsstation som på sikt ska förse fartygen med landström. En ny pir är också planerad.

Investeringarna i kombination med underhåll gör att hamnens resultat krymper. Förra året gjorde hamnen en vinst på 35,2 miljoner kronor, i år väntas siffran bli plus 21,5 miljoner.

Johan Sverke 

[email protected]

Mer läsning

Annons