Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer datorer i undervisningen

Eleverna vid kommunens skolor ska från i höst kunna använda datorerna mer i undervisningen. Det gäller hela vägen från sexåringarna ända upp till gymnasiet.
Till nyheterna hör bland annat ett digitalt läromedel, Espresso, tänkt för elever från förskoleklass till och med sexan.
 

Annons

Varje elev ska också ha en personlig sida med en egen inloggning, berättar Marianne Bjarneskans, projektledare hos kommunen.

Än så länge är det bara skolornas personal som kan använda det nya. Utbildning av pilotpedagoger, som ska ta med sig kunskaperna hem till sina skolor, är i gång.

Eleverna står i tur att logga in under oktober månad då det nuvarande skoldatanätet Rurik läggs ner.

Skolbarnens föräldrar får ansluta först under januari nästa år.

På elevens egen sida ska till exempel schemat finnas. Där ska lärarna kunna lämna uppgifter och meddelanden. Länkar ska leda vidare närvarorapportering, den individuella utvecklingsplanen och omdömen för eleven.

Föräldrarna får en egen inloggning, men de får inte samma behörighet som eleverna. Föräldrarna kan inte lägga in text, säger Marianne Bjarneskans.

Eleverna ska också kunna komma åt att arbeta med sina uppgifter hemifrån.

Det blir samma säkerhetssystem som för bankerna. Eleverna får en extra kod via mobilen.

Marianne Bjarneskans menar att den nya gemensamma plattformen ger många fördelar för skolorna. Tidigare har kommunen till exempel fört tre olika elevregister. Ett för grundskolan, ett för gymnasiet och ett för vuxenutbildningen. Nu finns ett gemensamt register där det ska gå att följa eleven från förskoleklass till gymnasiet även om eleven byter skola.

En nyhet ur pedagogisk synpunkt är de två nya digitala läromedlen, som kommunen hyr länkar till. Espresso, från förlaget Liber, är tänkt för låg- och mellanstadieelever. Det uppdateras med nytt material varje vecka och innehåller bland annat en nyhetsservice, videoklipp och interaktiva övningar. Ett motsvarande digitalt läromedel har också införskaffats till högstadiet och gymnasiet.

Det här är värdefulla komplement till läroböcker, säger Marianne Bjarneskans.

Ann Sjöblom

1.700 nya datorer

I samband med förändringarna har kommunen köpt in ungefär 1 700 nya datorer till en kostnad av mellan åtta och nio miljoner kronor.

Merparten av datorerna återfinns inom grundskolan. Utbildningsförvaltningens skolor har bytt en tredjedel av sina datorer och dessutom har administrationen fått en del nya datorer.

Samtidigt har kommunen gått över till ett nytt operativsystem och hela förändringen har gjort att en del trassel dykt upp på olika håll.

Det här är några exempel från en skola:

* Det har inte varit möjligt att skriva ut på skrivare.

* Det har bara gått att skriva ut på vissa skrivare.

* Gamla filer och dokument har inte varit tillgängliga.

* Till en början kunde bärbara datorer inte användas på annan plats än det egna kontoret.

Kommunens IT-chef Leif Klasson känner till problemen men förklarar att det varit kort om tid för att genomföra de stora förändringarna och att en försening dessutom har gjort att datorerna levererades till skolorna först under sommaren när personalen där var ledig.

Men nu ska det mesta i huvudsak vara på plats.

Mer läsning

Annons