Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer av samma lyckade politik

”Mer av samma misslyckade politik”. Så bedömde socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros den budget som finansminister Anders Borg lade fram i går.

Annons

Och visst har Östros rätt i att den nya budgeten liknar de tidigare: politikens fokus är få fler i arbete. Däremot är det omöjligt att hålla med om att denna politik är misslyckad. Sysselsättningen har ökat kraftigt under alliansregeringens två år, och ökningen beror till en stor del på regeringens politik. Samma politik har gjort att tiotusentals färre är sjukskrivna, och brutit den flera decennier långa trenden med ständigt fler förtidspensionärer.

Men det finns också stora skillnader mellan denna och tidigare alliansbudgetar. Förut har Anders Borg hållit mycket hårt i pengarna. Nu satsar regeringen miljard efter miljard på reformer. Man ökar forskningen, förbättrar yrkesutbildningen, bygger ut vägar och järnvägar, sänker skatten för löntagare och pensionärer, bygger ut psykiatrin, minskar brottsligheten och förbättrar integrationen. Bara för att ta några exempel.

Att regeringen har pengar till alla dessa satsningar visar att man har god kontroll över Sveriges ekonomi. Man har hållit igen utgifterna under högkonjunkturen, så att det finns pengar att ta av i lågkonjunkturen. Att man dessutom lyckats med sin jobbpolitik hjälper givetvis till.

Det är svårt att tro att socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet hade haft lika god kontroll på ekonomin om de hade vunnit valet 2006. För trots alla miljardsatsningar som regeringen gör i budgeten, så är det inte tillräckligt för de tre vänsterpartierna.

Istället visade gårdagens budgetdebatt i riksdagen att de tre vill öka statens utgifter med ännu många fler miljarder.

Dessutom visade budgetdebatten att skillnaden mellan de tre vänsterpartierna har blivit större sedan regeringsskiftet. Och det gäller inte bara hur många miljarder som skall satsas på utökade statliga utgifter, utan också de grundläggande normerna i budgeten, som utgiftstak och överskottsmål. Dessa vill vänsterpartiet avskaffa, medan socialdemokraterna och miljöpartiet vill behålla dem.

Det här är en grundläggande konflikt, och så svår att den riskerar att omintetgöra ett regeringssamarbete mellan partierna. Socialdemokraternas partistyrelse beslutade i fredags att vänsterpartiet måste backa från kravet på att avskaffa utgiftstaket och överskottsmålet. I annat fall blir det inget regeringssamarbete.

”Vi backar inte”, var vänsterledaren Lars Ohlys sturska kommentar. Med ett så dåligt samarbete, och en så grundläggande olika syn på hur den ekonomiska politiken skall se ut, är det verkligen tur att det är alliansen, och inte vänsterpartierna, som har majoriteten i Sveriges riksdag.

Mer läsning

Annons