Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer än bara saffransbullar till lussefikat

Ljuvligt saftiga saffransknutar med vaniljfyllning, adventskaka med äpplen och mjuk pepparkaka. Pepparkakstryffel, morotskaka och kanelhjärtan. Bagardottern Eva-Lotta Österberg bullar upp sina verkliga favoriter lagom till luciafikat.

Annons

Morotskaka

100 g hackade valnötter

300 g grovt rivna morötter

1, 5 dl farinsocker

1,5 dl strösocker

2 dl solrosolja

3 medelstora ägg

3,5 dl vetemjöl

1tsk bikarbonat+ 1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 tsk kanel

Glasyr

200 g philadelphiaost

1,5 dl florsocker

några droppar citron

1.Sätt ugnen på 180 grader och smörj en rund 2-liters form.

2.Hacka valnötterna och riv morötterna grovt. Vispa ihop olja och båda sockersorterna, rör därefter ner äggen ett i taget.

3. Blanda ner nötterna och morötterna och därefter resten av ingredienserna.

Rör ihop till en smet. Grädda kakan längst ner i ca 50 minuter.

4. Blanda ihop glasyren och vispa den med elvisp.

5. Låt kakan svalna och bred därefter på glasyren.

Adventskaka

2 dl socker

1 ägg

1 påse saffran

4,5 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

150 g margarin

1,5 dl mjölk

2-3 st söta äpplen

pärlsocker

1. Rör ihop socker, ägg och saffran.

2. Blanda vetemjöl med bakpulver och rör ned. Finfördela cirka 100 g margarin i blandningen. Tillsätt mjölken och rör till en smet.

3. Skala äpplena och skär dem i klyftor. Häll smeten i en smord form och stick ner äpplena i smeten. Hyvla resterande margarin över kakan och strö på pärlsocker.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 200 grader i 40 minuter.

Toscakaka

100 g margarin

2 ägg

1, 5 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Glasyr:

100 g margarin

1 dl socker

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

50 g flagad mandel.

1. Smält matfettet och låt det svalna.

2. Vispa ägg och socker, tillsätt mjöl, bakpulver, fettet och mjölken.

3. Smörj en rund form med löstagbara kanter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter i 175 grader.

4. Förbered under tiden glasyren genom att blanda ingredienserna i en kastrull. Värm under försiktig omrörning, tills allt blandat sig och tjocknat.

5. Bred glasyren över kakan och grädda kakan i cirka 15 minuter till.

Pepparkakstryffel

200 g pepparkakssmul

50 g smör

30 g mandelmassa

2 msk glögg

1. Kör allt i matberedare och rulla till små kulor som sedan doppas i ljus blockchoklad.

2. Rulla därefter kulorna i en blandning av pepparkakssmul och kakao.

Mjuk pepparkaka med lingon

6 dl farin

8 dl vetemjöl

1 msk kanel

1 tsk nejlikor

1 tsk ingefära

1 tsk kardemumma

1 tsk bikarbonat

2 ägg

1, 5 dl grädde

1, 5 dl mjölk

4 msk smör eller margarin

0, 5 dl lingonsylt

1, 5 lingon

1. Vispa ner äggen i gräddmjölken. Häll i lingonen i ägg-mjölkblandningen.

2. Blanda alla torra ingredienser och rör ned i mjölkblandningen. Häll på smält smör, rör inte mer än nödvändigt.

3. Grädda i smord och bröad 2-liters form längst ner i ugnen i 175 grader i 45-50 minuter.

4. Servera gärna kakan med creme fraiche och lingonsylt.

Kanelhjärtan

4 dl vetemjöl

200 g smör eller margarin

1, 5 dl socker

1 äggula

1. Arbeta ihop degen, gärna i en matberedare. Låt degen vila i kylskåpet i minst 30 minuter.

2. Kavla därefter ut degen tunt och ta ut kakorna med pepparkaksmått.

3. Pensla kakorna med uppvispat ägg, och doppa dem därefter i en blandning bestående av socker och kanel.

4. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 175 grader ca 6-7 min.

Pepparkaksmusslor

färdig pepparkaksdeg

vispad grädde

lingonsylt utblandad med styckfrysta lingon för riktigt rårörd känsla

1. Klä veckade formar med pepparkaksdeg.

2. Grädda i ugnen 7-8 min på 200 grader.

3. Knacka försiktigt ut kakorna när dom svalnat ordentlig.

4. Fyll formarna med vispad grädde blandade med lingonsylt.

Saffransknutar

100 g margarin

5 dl mjölk

1 paket jäst

2 påsar saffran

0, 5 tsk salt

1, 5 dl socker

14-15 dl vetemjöl

Fyllning:

200 g margarin

2-3 msk vaniljsocker

2 msk mjölk

1. Smält smöret i kastrull, slå på mjölken och ljumma till 37 grader.

2. Slå vätskan över jästen och saffranet. Blanda. Tillsätt socker, salt och vetemjöl. 3. Arbeta degen väl och låt den jäsa i cirka 30 min.

4. Under tiden som degen jäser gör du fyllningen. Blanda cirkaa margarin med vaniljsocker och mjölk, kör gärna blandningen i matberedare.

5. När degen jäst klar kavlas degen ut till en rektangel där fyllningen bres på. Vik degen dubbel och kavla lätt. Skär degen i remsor och forma till knutar.

6. Låt jäsa cirka 30 minuter på dragfri plats. Pensla knutarna med en blandning av ägg med lite vatten i.

7. Strö över pärlsocker, grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 8-10 minuter eller tills du tycker att bullarna har fin färg.

Mer läsning

Annons