Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med alliansen får barnen snabb och bra vård

Annons

Behöver man som förälder teckna en privat vårdförsäkring för att känna sig trygg med att ens barn får snabb och bra vård om det behövs? Det tycker inte vi i centerpartiet!

Alliansen i Stockholms läns landsting har förkortat köerna inom barnsjukvården, som för bara några år sedan var skrämmande långa. Redan två år in i mandatperioden har vi mycket god tillgänglighet utan väntetider i akutsjukvården för barn.

Det nystartade privata barnsjukhuset Martina planerades under det socialdemokratiska styret i landstinget. Sjukhuset är ett uttryck för den tillgänglighetsbrist som fanns då, men som nu är löst.

Att människor upplever sig ha ett behov av att teckna en privat försäkring, i praktiken att betala för någonting man redan har bekostat via skattesedeln, är en oroande signal till landstinget att den offentliga vården inte fungerar tillräckligt bra.

Skillnaden mellan vår politik och oppositionens synliggörs i deras ensidiga tro på förbud som lösningar på problem. Hade privat sjukvård varit förbjuden skulle vi inte ha haft debatten om tillgänglighet som nu existerar när ett ”verkligt” privatsjukhus, finansierat av privatförsäkringar har startats. Att förbjuda signalerna för att någonting är fel är att stoppa huvudet i sanden. Även om reklamen för sjukhuset kan skapa oro, är det i grunden bra att det finns ett signalsystem som visar när den offentliga vården har brustit.

Alliansen i Stockholms läns landsting har förstärkt både resurserna och tillgängligheten till barnsjukvården. Vi kan garantera att den offentliga vården erbjuder en mer komplett barnsjukvård än det privata alternativet som inriktar sig på ”lättare” fall.

Vård är en rättighet, en rättighet som är särskilt viktig för de minsta som är mest utsatta. Stockholmarna ska aldrig känna behovet av att behöva betala för vård åt vare sig själva eller sina barn två gånger.

Mer läsning

Annons