Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat till mor med enkla medel

Inga presenter, men däremot blommor och smaskig trerättersmiddag. När blivande kockarna och klasskompisarna Josefin, Jessica, Ronya och Beatrice firar Mors dag bjuds det både på sparris, lax och jordgubbar. -Så lätt att även en 12-åring kan klara av det, säger Ronya Harnebäck.

Annons

Sparris- och baconsallad (4 port)

3 pkt bacon

16 st sparrisstjälkar

150 g rucolasallad

rostade solroskärnor

2 tomater

4 skivor ost, till exempel präst

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär baconet i små bitar och stek det knaprigt i het panna.

2. Skär bort det nedersta, träiga, på sparrisen. Skala den eventuellt och koka sedan några minuter i lättsaltat vatten.

3. Halvera tomaterna, gröp sedan ur dom och lägg i osten. Lägg dem på et ugnsfast fat och ställ in dem i ugnen i ca 10 minuter, eller tills de har fått fin färg.

4. Gör en vanlig vinägrett (en del vinäger, tre delar olja och lite salladskrydda).

5. Lägg rucolan på en tallrik, lägg sedan baconet över. Placera sparrisen ovanpå och skeda över vinägretten.

6. Lägg en gratinerad tomathalva på varje tallrik och strö till sist över lite rostade solroskärnor.

Laxfjäril med fräsch citronsås (4 port)

4 laxfjärilar á 125 gram

salt

ca 8 potatisar

gurka

Limesås:

2 dl crème fraiche

1,5 dl turkisk yoghurt

ca 20 droppar Tabasco

1 pressad lime

salt peppar

1. Skala och koka potatisen.

2. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Gör limesåsen genom att blanda ihop alla ingredienser. Låt den stå kallt och mogna, gärna flera timmar, innan den serveras.

3. Ställ in laxen i ugnen när cirka tio minuter av potatisens koktid återstår. Servera laxen med limesåsesn, kokt potatis och gurka skuren i stavar.

Jordgubbspaj med vaniljglass (4 port)

Deg:

2.5 dl vetemjöl

1 krm salt

125 g smör

2 msk vatten

Fyllning:

1 liter jordgubbar

2 gelatinblad

socker

lite mynta

1. Blanda vetemjöl, salt och smör med fingertopparna i en bunke eller med matberedare. Tillsätt kallt vatten och knåda snabbt ihop till en deg. 2. Plasta in degen och lägg den att vila kallt i kylen i cirka 30 minuter. (Degen kan göras en dag i förväg). Sätt ugnen på 200 grader.

3. Smörj och bröa den form du vill ha. Tryck ut degen i formen och nagga botten med en gaffel.

4. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter. Lägg under tiden

gelatinbladen i kallt vatten och låt ligga i 10 minuter.

5. Skiva jordgubbarna och lägg dem i en kastrull tillsammans med hackad mynta och lite socker (smaka dig fram!). Värm jordgubbarna försiktigt, vänta sedan tills jordgubbarna har mjuknat lite och lägg därefter i gelatinet.

6. Låt jordgubbsblandningen koka ihop. Lägg jordgubbsblandningen i pajen och ställ in i ugnen igen. Ta ut pajen när den har fått lite färg, det tar kanske 15 minuter.

7. Servera pajen kall med vaniljglass.

Mer läsning

Annons