Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat som passar på vintern

I helgen är det dags att ställa om klockan till vintertid. Starta söndagen, den nya årstidens första dag, med en uppiggande fruktdrink och fyll sedan på må-bra-kontot med en skön långpromenad. Åter inne i värmen smakar en mustig fisk-och skaldjurssoppa serverad med fräsch citronaioli härligt.

Annons

Grön frukostdrink (2 port)

Härligt uppiggande frukostdrink som skulle få programledaren för ”Du är vad du äter”, hälsofantasten Anna Skipper, att jubla. Ät grovt bröd, krämig äggröra och en kopp te till så orkar du två varv i parken.

3 kiwifrukter

1 stor apelsin

2 passionsfrukter

1 stor banan

0,5 dl råpressad äppeljuice (köp färdig)

1. Skala kiwin och apelsinen. Skär frukten i ganska stora bitar och lägg ner den i en mixer.

2. Dela passionsfrukten mitt itu och gröp ur innehållet med hjälp av en tesked. Skär bananen i grova bitar och mixa alltsammans i någon minut.

3. Späd blandningen med äppeljuicen och rör om ordentligt före servering.

Fisk- och skaldjurssoppa (4-6 port)

Matig, lättgjord och supergod soppa som värmer gott. Skär inte grönsakerna i alltför små bitar och var sparsam med saltet under tillagningen. Den riktige storätaren uppskattar en bit bröd till soppan.

1 liten zucchini

1 stor röd paprika

2 klyftor vitlök

olja

2 burkar grovkrossade tomater

1 burk vatten

2 msk hummerfond

1 dl vitt matlagningsvin

1 tsk paprikapulver

200 g färsk lax

400 g färdigkokta, tinade scampi

1 stor burk musslor

salt

vitpeppar

1. Hacka zucchini och paprika i lagoma munsbitar. Skala och finhacka vitlöken.

2. Skär laxen i bitar och skala scampin.

3. Hetta upp lite olja i en medelstor kastrull och fräs grönsakshacket mjukt under några minuter, utan att det tar färg.

4. Tillsätt tomat, vatten, fond, matlagningsvin och paprikapulver. Sänk värmen och låt soppan koka ihop något under några minuter.

5. Lägg ner laxen i soppan och sjud ytterligare några minuter till laxen är färdig. Tillsätt scampin och musslorna, låt alltsammans bli varmt.

6. Smaka av soppan med salt och peppar. Servera med en rejäl klick citronaioli.

Citronaioli (4 port)

Hemgjord aioli med smak av citron är en riktig höjdare! Använd rumsvarma ingredienser och tillsätt oljan mycket sakta i början, annars går majonnäsen inte ihop sig. Men färdigköpt citronmajonnäs med tillsatt vitlök blir nästan lika gott.

2 äggulor

1 krm salt

lite svartpeppar

2 - 2,5 dl majsolja

2 msk pressad citron

2 vitlöksklyftor

1 msk rivet citronskal

1. Skala och skiva vitlöken tunt, lägg den i en mortel. Strö över lite salt och mosa vitlöken ordentligt i morteln.

2. Lägg vitlöksmoset i en skål och tillsätt äggulorna, strö på lite svartpeppar.

3. Tillsätt oljan genom att hälla ner den mycket långsamt och försiktigt samtidigt som du hela tiden rör om ordentligt så att äggulorna hinner ta upp all olja innan ny hälls på.

4. Blanda i pressad citron och finrivet citronskal i den färdiga majonnäsen. Smaka av.

Mer läsning

Annons