Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många tips om järv och varg

Länsstyrelsens rovdjurstelefon gick varm i helgen med tips om observationer av både järv och varg i Norrtälje. Enligt vissa uppgiftslämnare kan rovdjuren varit så djärva att de tagit sig in i centrala bostadsområden.
Vet du mer? Mejla [email protected] eller ring 0176-795 74
Har du bilder? Mejla [email protected] eller mms:a NOTI BILD till 72 680

Annons

Att en järv spårats i Uddeboö, strax utanför centrala Norrtälje, är än så länge den enda bekräftade observationen av det ovanliga rovdjuret i kommunen. Men att döma av information från Norrtäljeborna har djuret varit lite här och var i kommunen under helgen.

Enligt en uppgiftslämnare kan järven ha varit så djärv att den tog sig ända in på Villagatan i Norrtälje.

Vi hittade spåren i trädgården i söndags morse, säger Birgitta Sandström om avtrycken som hon tror kommer från en järv.

Observationerna har ännu inte kvalitetssäkrats. Men Eva Hedberg, som är rovdjursansvarig på Länsstyrelsen, tror inte att besöket är en omöjlighet.

Vi hade kanske trott att järven skulle ta sig norrut, men vi har ju haft vandrande rovdjur i Norrtälje förut, säger hon.

Under lördagen fick polisen även flera tips om att en varg befann sig både i närheten av E18 mellan Rimbo och Norrtälje och passerade över isen från Rådmansö mot Norrtälje.

Det går inte att ta fel, det var en varg, de är så stora och jag har aldrig sett en grå schäfer, säger Martin Hjelm, som såg vargen i närheten av ankaret vid södra infarten till Norrtälje.

Tyvärr kan det vara svårt att bekräfta vargobservationer eftersom snön smält bort. För att kunna skilja varg från hund krävs dessutom spår som sträcker sig över en sträcka på fem kilometer. För att kunna bekräfta ett järvbesök behövs däremot inte mer än ett par avtryck eftersom de är så unika.

Mer läsning

Annons