Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mandeltårta med smörkräm (ca 12 bitar)

God och mäktig, påskgul tårta med smörkräm mellan mandelbottnar. Tårtan brukar ibland kallas Oscar II:s tårta eftersom kungen sägs ha tyckt om den.

Annons

Bottnar:

150 g mandel

2 dl socker

5 äggvitor

Smörkräm:

5 äggulor

1 dl mjölk eller grädde

1 dl socker

175 g smör

garnering:

färska hallon

Gör så här:

Rita upp två cirklar med 24 cm i diameter på bakplåtspapper. Mal mandeln i en kvarn. Knäck äggen och skilj gulor och vitor åt. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner sockret, rör om och fortsätt vispa till ett blankt och hårt skum, det tar cirka 3 minuter. Vänd ner den malda mandeln.

Bred ut smeten jämt innanför de uppritade cirklarna. Grädda en botten i taget i strax under mitten av ugnen i 175 grader i ca 22 minuter.

Vänd omedelbart upp den färdiggräddade bottnen mot ett bakplåtspapper och dra bort det andra pappret från botten. Låt svalna.

Gör smörkrämen genom att röra i hop äggulorna, mjölken/grädden och sockret i en kastrull. Låt blandningen koka upp under omgörning. Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den har tjocknat. Vispa kraftigt under tiden!

Låt krämen svalna något när den tjocknat. Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa ner till en jämn smet. Låt kallna och stelna i kylskåp. Rosta mandelspånen i en stekpanna på strax under medelvärme tills de får guldgul färg - det tar ungefär 5 minuter.

Lägg en av mandelbottnarna på ett tårtfat och bred på hälften av smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och resten av krämen. Strö på mandelspånen. Garnera tårtan med färska hallon.

Tips: Smörkrämen kan smaksättas antingen med apelsinjuice, apelsinlikör eller mandellikören amaretto.

Mer läsning

Annons