Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna på fåglarna

En silverklar drill, ett vemodigt flötjande eller klara toner med en knorr på slutet. När vårfåglarna kommer till Roslagen fylls naturen av vacker sång och Roslagsvår hjälper er att urskilja lätena från varandra. Här hittar du länkar till fåglarnas läten hos Sveriges Radio.

Annons

När vintern rasat ut från våra fjällar tar vårfåglarna över. Deras klara klingande sång hörs både i staden och i skogen. Åke Tidigs på Roslagens ornitologiska förening, ROF, berättar att vårfåglarnas läten skiljer sig ganska markant från varandra.

Rödhaken och koltrasten har båda väldigt vackra melodier medan till exempel taltrasten har ett väldigt hackigt ljud som påminner om stressat snack, säger han.

Samtliga ovanstående fåglar är vanliga vårfåglar, men Åke Tidigs berättar att även bofinken, med sin smattrande och energiska sång, också har blivit ett återkommande vårtecken.

Det beror på att flera bofinkar på senare år övervintrat i Sverige på grund av de mildra vintrarna.

Lite senare på våren, eller beroende på vädret, dyker även insektsfåglar som lövsångare, gransångare och svarthätor upp.

Anledningen till att de dröjer tills att marken återigen är grön finns i deras artnamn, de lever nämligen på insekter.

Överlag har de väldigt tydliga och vackra sånger. Just lövsångaren har en väldigt vacker fågelsång vars melodi är mjuk och sjunker i tonhöjd på slutet. Vissa säger att det påminner om en svensk folkvisa, säger Åke Tidigs.

Förutom att själv ta på sig skogskläderna och bege sig ut med kikaren för att titta på vårfåglarna brukar han även leda fågelskådningsexkursioner för allmänheten.

I samband med att Naturskyddsföreningen fyller 100 år i år kommer han att tre måndagar i maj att leda liknande utflykter där alla, oavsett kunskap, är välkomna.

Många brukar tro att man måste vara expert, men det viktigaste är att man tycker det är intressant och att man är motiverad.

Åke Tidigs rekommenderar de som är sugna på att höra fågelsång att söka sig till varierad natur med både skogar och åkrar. Ett hett tips är banvallen vid vattenverket, strax norr om Norrtälje.

Där finns ett rikt fågelliv och det är praktiskt för de som bor i stan, man behöver ju inte åka bil dit, säger han.

Så här låter de vanligaste vårfåglarnas sång (klicka på fågelarten för att lyssna):

Koltrasten : Har ett vemodigt och dystert flöjtande. Vacker och mjuk sång.

Taltrasten: Har ett upprepande staccatoläte som påminner om snabbt pratande.

Rödhaken : Har en slingrande, sliverrullande drill som låter melodisk.

Bofinken : Har en energisk sång som går i en spiral nedåt med en drill på slutet.

Lövsångaren : Har en mjuk och fin melodi som sjunker i tonhöjd i slutet. Påminner enligt vissa om en svensk folkvisa.

Gransångaren : Har ett stötigt och hoppigt ljud som påminner om en klappramsa.

Svarthätan : Har en pladdrande melodi som på slutet går över i klara, flötliknande toner.

Mer läsning

Annons