Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckan att göra ingenting

Lyckan är oberäknelig, plötsligt är den bara där. Ingenting har ju hänt. Men frånvaron av stress höjer livskvaliten.

Annons

Jag är i fjällen och åker skidor. För mig är det fullständig avkoppling. Men minst lika viktigt som koncentrationen på svängar i den djupa snön är kvällarnas totala avsaknad av annan aktivitet än bastubad och slöprat.

I dagens samhälle är slappandet djupt underskattat. Vi är många som jobbar ganska mycket, antingen på arbetsplatsen eller i kombinationen av arbete och hem. Många stressar hem till matlagning, skjutsande av barn, läxhjälp, städning och annat som tillsammans med en fullmatad och intensiv arbetsdag blir slitigt.

Själv är jag rätt dålig på att göra lite lagom. Antingen jobbar jag för mycket, ur mina barns perspektiv, eller så gör jag liksom ingenting alls. Det där sista har alltid gett mig dåligt samvete. Men så träffade jag Tom Grape, en läkare här i Norrtälje som har ansvarat för Stressrehab. Han berättade att många, kvinnor i synnerhet, aldrig slappnar av. De är alltid duktiga, igång, kreativa, påhittiga, hjälpsamma, omhändertagande ja, i stort sett perfekta. De jobbar hemma och på arbetsplatsen. Och de är nästan aldrig sjuka. Tills de en dag faller ihop i en hög och inte kan jobba alls längre. Fullständigt utmattade och sönderstressade. Jag känner personligen till flera fall som passar på beskrivningen. Sådana där mammor som ordnade dagisutflykten, fixade fikat till föräldramötet, hade ett engagerande jobb … och sen plötsligt sjönk ihop som en misslyckad sufflé.

I Norrtälje finns fler långtidssjukskrivna kvinnor än någon annanstans i Stockholms län. Många av dessa är, eller har varit, högpresterande. Så jag tror att fler än jag behöver lära sig att inte alls skämmas över att göra ingenting alls. Njut av att bli sittande med tidningen, lösa en sudoku eller glo på nån fånig tv-serie!

Det som gör oss lyckliga är inte alltid att göra någonting, utan att låta bli.

Mer läsning

Annons