Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loopens äppelpaj

Annons

Ingredienser (1 ugnsplåt):

6 dl vetemjöl

250 gr margarin eller smör

4-6 msk kallt vatten

6-8 äpplen, skalade och skurna i skivor

strösocker, kanel

Gör så här:

Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett skuret i små bitar.

Finfördela fettet i mjölet med fingertopparna, med gaffel ellef i matberedare till en smulig massa. Tillsätt sist vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg, i matberedare blir degen färdig på bara några sekunder. Tryck med lätt mjölad hand ut degen i en långpanna, lägg äppelskivorna i ett fint mönster och strö över socker blandat med kanel. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 35-40 minuter. Föredrar du att göra en smulpaj: hoppa över vattnet i degen. Börja med att smörja långpannan lite lätt med matfett, lägg i äpplena och strö över socker och kanel. Täck slutligen äpplena med strösseldegen och grädda pajen på samma sätt.

Servera pajen ljummen med kall vaniljsås.

Mer läsning

Annons