Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lo och varg ska spåras

I dag spåras rovdjur i Norrtälje kommun.
Det är första gången på flera år som länsstyrelserna i Stockholm och Uppsala, tillsammans med Jägarförbundet och Naturskyddsföreningen, gör en stor inventering.

Annons

Förutsättningarna för en rovdjursinventering är nu mycket goda; det har snöat rikligt, och det har varit uppehåll. Perfekt för att spåra.

Spårningen görs i tre län, Stockholm, Uppsala och Gävleborg. Tanken är att man ska se hur många lodjur och vargar som finns i området.

I höstas attackerade en varg 27 får i Rialatrakten. Vargen sköts i slutet av november efter beslut om skyddsjakt.

En av kommunerna i länet som rovdjursinventeras är Norrtälje, tillsammans med Sigtuna, Vallentuna, Österåker, Södertälje och Nykvarn.

Vi räknar med att det blir lodjur i våra trakter varg finns nog inte just nu, säger Eva Hedberg, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Stockholm.

Det här är enda sättet att uppskatta hur stora stammar vi har, lodjuren till exempel, rör sig över stora områden, säger hon.

Jägarna rapporterar in sina iakttagelser till en central, dit kvalitetssäkrare vänder sig för att få reda på vilka spår man ska följa. Uppföljningen sker under ett par dagars tid, beroende på hur mycket som rapporteras in.

Vi vill göra en sådan här inventering vartannat år, men det har inte varit några vettiga snöförhållanden på flera år. Den senaste inventeringen gjordes 2005, berättar Eva Hedberg.

Uppgifterna kommer att lagras i en nationell databas och en sammanfattning av rapporterna görs nästa månad.

Efter mars går lodjuren i brunst, då går det inte att följa dem på ett bra sätt. Då kan vi göra en utvärdering av hur många grupper av lodjur vi har i länet.

Johan Månsson är rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Uppsala län. Han räknar med att kunna hitta lodjur i Roslagen på flera platser. Bland annat i trakterna kring Edsbro.

Det finns flera lodjursfamiljer som finns vid länsgränsen och längs väg 76. Den sträckan blir intressant att undersöka. I dag tror vi att det finns cirka 100 lodjur i Uppsala län, men det vet vi inte helt säkert. Men Uppsala är det lodjurstätaste länet i Sverige sett till ytan, säger Johan Månsson och uppmanar alla som sett lodjursspår att rapportera det till länsstyrelsen.

Angrepp och ersättningar

Västra Götaland ligger i topp både när det gäller antalet rovdjursangrepp och utbetalad ersättning för rovdjursskador på tamdjur. Det framgår av Viltskadecenters statistik för 2008.

Gävleborg och Södermanland ligger på andra och tredje plats i utbetalad ersättning.

För Stockholms län betalades det ut 25 000 kronor. 23 000 kronor för skador orsakade av varg, 1 000 för lo och 1 000 för björn. I summan ingår även ersättning för skadeförebyggande åtgärder.

I hela landet har mest ersättning betalats ut för vargskador, 789 000 kronor. Minst ersättning, 23 000 kronor har betalats ut för skador orsakade av kungsörn.

Mer läsning

Annons