Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusskygga herrar med trassliga affärer

Männen bakom stadtbygget har mängder av konkurser och ifrågasatta bostadsaffärer bakom sig. Senast i februari avgjordes ett mål i Nacka tingsrätt där de lurat på en bostadsköpare lägenheter utan bygglov. En annan är en uppmärksammad affär i Stockholm som blev så kritiserad att den i slutändan ledde till en lagändring.

Annons

Bakom Sweden properties, företaget som finansierade bygget och sålde bostadsrätterna i Stadt, står en ljusskygg herre som heter Thomas Ryberg. Han är inte formellt ansvarig för vare sig Sweden properties eller något av dotterbolagen i Sverige, men är huvudman för koncernen under moderbolaget Cordura property SA, med säte i Luxemburg. I Sverige är han nolltaxerare och sedan 1997 utvandrad till Storbritannien.

I bagaget har Thomas Ryberg en rad trassliga fastighetsaffärer. Bland annat en mycket omdiskuterad och medialt uppmärksammad affär på Tjärhovsgatan 22 i Stockholm.

Hyresfastigheten köptes av Rybergs företag Möblerade bostäder under IT-boomen på 90-talet. Efter att blivit polisanmälda för den olagliga hotellverksamheten som bedrevs i kåken beslutade de sig 2002 för att ombilda fastigheten till bostadsrätter. Men hyresgästerna som hela tiden hade bott kvar sa nej. Pengar och hot kunde inte få hyresgästerna att vika sig så slutligen tog bolaget in bulvaner som fiktivt sade sig bo i fastigheten. Knepet lyckades och företaget fick genom ombildningen, men stämdes. Stockholms tingsrätt blockerade lagfarten och hela affären var på väg att gå om intet. Trots detta såldes lägenheterna i fastigheten.

Den händelsen har sedermera lett till att lagstiftningen ändrats. Nu måste man stå skriven på en adress för att kunna rösta i en bostadsrättsombildning.

En underentreprenör, som samtidigt stämt Möblerade bostäder för en utebliven betalning i ett tidigare bostadsbygge, gick ut och varnade för männen och företaget.

Jag tror att de för ut pengarna ur landet och går i konkurs efter försäljningen, sa Nils Bengtsson då 2002 till Expressen.

Han fick rätt Möblerade Bostäder gick sedermera i konkurs. Utan att ha betalat sina skulder till entreprenören. Kvar stod modermoderbolaget, en stiftelse i England.

Thomas Ryberg har också en uppmärksammad fastighetsaffär i Krylbo i bagaget. Genom flera dotterbolag köpte han upp ett kommunalt fastighetsbolag, sade sig ha blivit lurad och gick i konkurs. Över hundra miljoner saknades då i bolagen.

Det finns anledning att befara brottsligt förfarande, sa konkursförvaltaren Johan Lindgren då 2003 till Upsala nya tidning.

Så sent som i februari i år avgjordes ett mål i Nacka tingsrätt där ett av Thomas Rybergs utpekade företag, Cobicon AB, lurat på en bostadsköpare lägenheter utan lagfart och bygglov. Hos kronofogden har Thomas Ryberg tillsammans med Christopher Sifvert, Sweden properties styrelseordförande, fordringar i miljonklassen på sig efter en bostadsaffär i Katrineholm. I Malmö har ytterligare en problemfylld fastighetsaffär slutat i tingsrätten.

I Stockholms tingsrätt har männen och deras bolag haft flera rättsliga tvister med bostadsrättsföreningar och entreprenörer.

Norrtelje Tidning har inte lyckats nå Thomas Ryberg. På frågan om det inte är lite märkligt att det går så dåligt för morbroderns Thomas Rybergs företag svarar Christopher Sifvert, styrelseordförande i Sweden properties så här:

Jo, han har haft lite otur tidigare, men han gör rätt för sig, det är en reko kille.

Christopher Sifvert är genom att vara styrelseordförande den formellt högst ansvarige för Sweden Properties. I flera veckor har Norrtelje Tidning försökt nå honom utan resultat. När vi slutligen ringer från ett mobiltelefonnummer utan anknytning till tidningen eller med lokalt riktnummer svarar han efter en signal.

Först vill han inte prata men sedan försöker han förklara hur det kunde gå så här.

Vi blev skjortad på bygget av byggföretaget och sen runtsparkade av banken, säger Christopher Sifvert.

Han säger att problemet med Stadtbygget orsakat att Sweden properties riskerar att gå under. Alla anställda har fått gå och pengarna är borta.

Hur kunde ni riskera bostadsrättsköparnas insatser och ert företag på den här affären?

Vi står med mössan i handen och skäms, säger Christopher Sifvert.

Samtidigt har han lagt ut två av sina bilar, en Porsche Carrera och en Land rover till försäljning på Blocket. Även sin ribbåt av märket Osprey vill han göra sig av med. Sin Ferrari mondial av 1985 års modell väljer han dock att behålla.

Företagets ansikte utåt, ekonomichefen Lennart Lundh, säger att han inte har någonting med Sweden properties Norrtäljeprojekt att göra. Han berättar dock att han har flera andra byggprojekt på gång och det inte skulle vara några ekonomiska problem där. Enligt Bolagsverket har minst femton företag som han varit involverad i under åren gått i konkurs.

Lennart Lundh var tidigare ekonomidirektör på Svenska bostäder men fick enligt Svenska dagbladet sparken efter en värdepappersskandal i miljardklassen.

Har ni som affärsidé att driva företag i konkurs?

Nej, absolut inte, säger Lennart Lundh.

Någon vd har företaget inte längre. Hon försvann i maj efter en konflikt med styrelsen.

Patrik Ekström 

mailto:[email protected]"">[email protected]

Mer läsning

Annons