Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättnad för företagare

I en statlig utredning som presenterades på försommaren föreslås att kravet på revisionsplikt hos små aktiebolag avskaffas. Detta är något som företagarföreningen i Roslagen varmt välkomnar.

Annons

Förslaget, som skulle innebära både administrativ och ekonomisk lättnad för små företag, är ett led i de löften regeringen gjort om att underlätta företagande i landet men även en anpassning till övriga EU-länder. Förslaget gäller företag med en årsomsättning på över 83 miljoner kronor eller mer än 41,5 miljoner i tillgångar och fler än 50 anställda. Börsnoterade aktiebolag och finansbolag undantas dock.

I Norrtälje kommun och Roslagen är de små företagen i majoritet. Många väljer enskild firma framför aktiebolag just på grund av att kravet på revisor för med sig stora kostnader.

Enligt Företagarna Roslagens ordförande Larry Åberg skulle en ändring av lagen innebära en lättnad för många.

 För våra medlemmar skulle det underlätta fantastiskt mycket. För ett bolag som har fem anställda blir det en besparing på uppemot 90 000 kronor per år. Och för en enmansföretagare handlar det om 30 000 40 000 kronor. Det här är pengar som borde kunna användas till annat i företaget.

Fördelen med aktiebolag framför enskild firma är främst ekonomisk trygghet, eftersom företagarens personliga ekonomi inte står på spel.

Larry Åberg tycker att man även borde sänka gränsen för eget aktiekapital från 100 000 kronor till 50 000.

Revisorernas branschorganisation FAR SRS ut­trycker sina farhågor om att förslaget kommer att leda till att styrelseledamöter begär mer i ersättning eftersom det i revisionen ingår att revisorerna uttalar sig om styrelsens ansvarsfrihet.

Remisstiden för delbetänkandet går ut 4 augusti och ett slutbetänkande ska presenteras i september. Den eventuella lagändringen träder i kraft 2010.

Eva Janson

Mer läsning

Annons