Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättade resenärer vid busstorget

Bussarna gick igen under helgen efter att Kommunal tillfälligt ställt in strejken efter förhandlingar med arbetsgivarna. Många resenärer drog en lättnadens suck, men konflikten är inte över. Om de fortsatta förhandlingarna inte ger resultat under måndagen kan bussförarna strejka igen redan på onsdag.

Annons

Efter ett nytt bud och förhandlingar mellan Kommunal och Bussarbetsgivarna under fredagen gick Norrtäljes busslinjer som vanligt under helgen med vissa förseningar under fredag och lördag. Till stor glädje och lättnad för bröderna Granlöf från Riala som nu hoppas kunna ta sig till jobbet.

 Jag tog ledigt hela veckan på grund av strejken. Jag kunde inte ta mig till jobbet, säger Dennis Granlöf, 19.

Brodern Douglas, 18, som jobbbar i Grisslehamn hade inte den möjligheten.

 Om jag skulle ta ledigt skulle jag få sparken så jag har liftat, säger han och berättar att människor varit väldigt hyggliga under veckan.

Han har alltid lyckats få skjuts, även om det tagit sin tid.

Vissa bilister har till och med stått och väntat vid busscentralen i Norrtälje för att kunna ta med sig så många liftare som möjligt, säger Douglas Granlöf.

Vad gör ni om strejken fortsätter?

 Det blir jobbigt. Får väl köpa en moped, det vet jag att andra har gjort. Men då går hela lönen till bensin och det är inte speciellt miljövänligt. Nej det blir att lifta, säger Douglas Granlöf.

Glad att strejken tagit paus var också Arne Hegerfors som tillsammans med sonen Björn under söndagen skulle ta sig hem till Stockholm från Rådmansö.

 Vi åker alltid kommunalt och då märker man också hur hårt strejken drabbar Norrtälje som helt förlitar sig på bussarna, säger Arne Hegerfors.

Hur hade ni tagit er hem om bussarna inte gått?

 Det vet jag faktiskt inte, säger Arne Hegerfors.

Men alla är inte glada att strejken tillfälligt är över.

 Jag tycker det är fel att man tar en paus. Har man strejk ska det vara strejk tills man kommit överens om ett nytt avtal. Synd att det drabbar resenärerna, men strejken är nödvändig, enda sättet att få folk att reagera, säger Björn Wehlén, bussförare för Busslink.

Han har hela tiden varit för en strejk då han anser att bussförarnas arbetsförhållanden är i behov av de förändringar som facket har krävt.

 Man ser hur illa bussförarna mår och arbetsgivarna bryr sig inte. Jag tror inte att det kommer bli ett avtal på måndag. Det blir strejk igen, säger Björn Wehlén,.

SL var på fredagen snabba med att utlysa att strejken var över. Men det är långt ifrån säkert. Enligt Kommunal är det kutym att inte använda sig av stridsåtgärder under tiden man förhandlar. Men om man inte kommer överens om ett nytt avtal på måndag blir det strejk igen på onsdag.

Patrik Ekström [email protected]

0176-795 00

Mer läsning

Annons