Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss hjälpa till att fördela Hägglunds pengar

I samband med ny lagstiftning har kommunerna - i vårt fall Tiohundranämnden - fått mer resurser för arbetsskapande insatser för människor med psykisk ohälsa. Nyligen presenterade socialminister Göran Hägglund ett paket med två miljarder som öronmärks för insatser till människor med psykisk ohälsa.
 

Annons

I socialministerns paket ingår bland annat över 360 miljoner kronor till arbete (det som i detta sammanhang kallas ”sysselsättning”) på villkor att satsningarna sker i samarbete med oss inom den sociala ekonomin.

Nu undrar vi vilka initiativ Tiohundranämnden avser att ta för att förbättra situationen för människor med psykiska problem.

Vi ser en möjlighet för oss att ur ett brukarperspektiv kunna vara med från början och påverka rätt till arbete och sysselsättning. Vi har ett väl fungerande socialt arbetskooperativ i Norrtälje, Hamnkompaniet, som vi kan vara stolta över. Det behövs flera, till exempel i Rimbo och i Hallstavik. Dessutom behövs det ett socialt företag som är mer renodlat inriktat på arbetsrehabilitering. I det arbetet behöver Tiohundranämnden utveckla ett bättre samarbete med arbetsförmedlingen.

Vi vill vara med från början, vi vill helt enkelt vara en arbetande samarbetspartner. Vi hjälper gärna till!

På ett seminarium nyligen med rubriken ”Vi kan, vi vill men törs vi?” visades många exempel på hur föreningar med psykiskt funktionshindrade själva kan driva verksamheter.

En smart idé är att flera olika föreningar går ihop för att i en egen juridisk person driva verksamheter med anställd personal. På det sättet kan man utveckla brukardrivna verksamheter utan att det blir för påfrestande för den egna lilla föreningen som till exempel RSMH-Roslagen.

Under seminariet visades det exempel på brukardrivna verksamheter i form av arbetskooperativ, personlig ombudsverksamhet och olika slags fritidsverksamheter. Här ser vi en öppning för att till exempel i Norrtälje driva verksamheten med personliga ombud frikopplad från Tiohundranämnden. Detta skulle i vårt tycke göra verksamheten mer fristående och ge oss en större möjlighet att påverka fel och brister. Vi tycker att det är ett bättre alternativ till både kommunal drift eller att utomstående företag eller föreningar ska driva verksamhet åt oss.

Men det är inte enkelt att dra igång nya idéer och verksamheter eller att göra om existerande verksamheter i brukardriven form. Tiohundranämnden måste och vilja och stötta oss.

Rätt utformat finns det inga bättre lösningar än att de som berörs själva är med och formar sin välfärd.

Nya möjligheter öppnas med de här pengarna. Vi vill gärna diskutera med de ansvariga inom socialpsykiatrin hos Tiohundranämnden. Det här berör oss, låt oss vara med från början.

Mer läsning

Annons