Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt bilen stå dagen efter

Nu infaller en kort period där festerna avlöser varandra. Men tänk dig noga för innan du sätter dig i bilen dagen efter en fest.

Annons

Omdömet försvagas kraftigt under alkoholpåverkan och sitter i länge. Fortfarande sker många dödsolyckor då föraren är berusad. I ungefär 25 procent av alla dödsolyckor i trafiken är föraren alkoholpåverkad. Det betyder att omkring 125 personer dör varje år i alkoholrelaterade trafikolyckor.

Torbjörn Carlson, presstalesman vid polisen, poängterar att man inte ska dricka alls om man vet med sig att man ska köra bil dagen därpå. Man ska absolut inte dricka något efter klockan 21.

- Man ska inte laborera med olika uträkningar att efter si och så många timmar kan man köra bil. Den typen av beräkningar är alltid förkastliga, säger Torbjörn Carlson.

Skillnaden mellan att köra bil dagen efter eller låta bli kan betyda stora värden. Det kan handla om livet, om ett barn som får växa upp utan föräldrar och om ansvar mot omgivningen.

- Man ska också vara utvilad när man sätter sig bakom ratten. Att vara proppmätt och trött efter all julmat kan göra föraren lika farlig som en berusad, säger Torbjörn Carlson.

Trots de höga siffrorna för dödsolyckor har inställningen till alkohol ändrats under de senaste åren. Fler och fler uppger att de låter bli bilen efter att de druckit.

Torbjörn Carlson tror att en del av förklaringen ligger i polisens sätt att arbeta. Målsättningen är att fler ska alkoholtestas i preventivt syfte.

- Alkoholtesterna fungerar avskräckande. De med allvarliga problem bryr sig inte men de övriga med socialt fungerande liv kan vi nå och påverka. Det är det vi har gjort de sista åren genom att fler får blåsa och det är det vi ser frukten av nu, säger Torbjörn Carlson.

Polisens arbetssätt har kritiserats under hösten och dödsolyckorna är fortfarande många men befolkningens inställning har dock ändrats. Alkoholkonsumtionen i landet ökar totalt men minskar ändå i trafiken.

Fakta

Vägverket genomför årligen en enkätundersökning om trafiksäkerhet. Bland annat har frågor ställts om alkohol och bilkörning. 5,2 procent av de tillfrågade uppger att de har kört bil efter att ha druckit mer alkohol än lättöl under de senaste tolv månaderna. Siffran har varierat från år till år men är ändå en minskning om man tittar på den senaste tjugoårsperioden.

En annan fråga som ställts är om de tillfrågade kört bil på förmiddagen dagen efter att de har druckit mycket alkohol under de senaste tolv månaderna. Totalt har 14,8 procent svarat ja. Det är en minskning sedan år 2000 då frågan började ställas.

Källa: Vägverkets trafiksäkerhetsenkät 2008

Mer läsning

Annons