Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Sjöblom sitter kvar med oppositionens hjälp

Sprickan inom socialen i Norrtälje kommun ser ut att vidgas ytterligare. De interna stridigheterna moderater emellan fortsätter med oförminskad styrka och Lars Sjöbloms framtid som nämndledamot är ännu oviss.
– Det finns en falang inom partiet som vill få bort mig. Men än tänker jag inte ge upp, säger han.

Annons

Lars Sjöblom, den enda kvarvarande moderata ledamoten i socialnämnden, flaggade i förra veckan för att han kanske skulle avgå från sitt uppdrag. Bakgrunden är den oenighet mellan kommunledningen och socialnämnden som råder kring budgeten och om de 20 miljoner kronor extra som nämnden vill ha för att täcka sitt underskott. 

En oenighet som ledde fram till att moderaternas gruppledare i nämnden, Ulla Malutchenko, hoppade av sitt uppdrag.

Men jag har bestämt mig för att framhärda eftersom jag har fått så mycket stöd från mina kollegor i nämnden, inte minst från oppositionen. Jag har fått så många mejl från folk som uppmanar mig att inte ge upp, så än så länge blir de inte av med mig. Även tjänstemännen inom förvaltningen har vädjat till mig att stanna kvar, säger Lars Sjöblom. 

Lars Sjöblom anser att det finns krafter inom moderaterna som motarbetar honom och vill få bort såväl honom som ordföranden Åke Malmström (kd) från nämnden. En falang med kommunstyrelse- och kommunfullmäktigeledamoten Göran Pettersson (m) och kommunalrådet Kjell Jansson (m) i spetsen.

De har ingen aning om hur verkligheten ser ut. Det värsta är att de inte förstår hur mycket de skadar Norrtälje kommun och det egna partiet. Och någon gång måste de ju ställa sig frågan om hur det kommer sig att det har blivit så här, säger Lars Sjöblom. 

Kjell Jansson tillbakavisar dock uppgifterna om att Sjöblom och Malmström skulle vara motarbetade eller på väg att bytas ut.

Jag har inte hört någonting om att det skulle vara på det sättet, säger han. 

Vad säger du om den situation som har uppstått i socialnämnden? Även om det är ett svårt arbete så är det fortfarande så att det finns en budget att förhålla sig till som fullmäktige har fattat beslut om, säger Kjell Jansson.

Vem ska ersätta Ulla Malutchenko?

Den rekryteringsprocessen ska påbörjas nu och vi får återkomma när vi har ett nytt namn, säger Kjell Jansson. 

Helena Nordenberg [email protected]

Detta har hänt:

Krisen i socialnämnden * 10 september: I en debattartikel i Norrtelje Tidning riktar Göran Pettersson, moderat ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, skarp kritik mot nämnden för det som han anser vara brist på ekonomiskt ansvarstagande. Det är inte rimligt att nämnden ska tillåtas överskrida sin budget med 20 miljoner, skriver Pettersson. 

* 15 september: Efter Petterssons kritik hoppar Ulla Malutchenko av sitt uppdrag som moderaternas gruppledare i socialnämnden.

* 16 september: Den moderata ledamoten Lars Sjöblom aviserar att också han överväger att lämna sitt uppdrag. 

* 18 september* I en intervju i Norrtelje Tidning säger socialnämndens ordförande Åke Malmström att det stora underskottet till stor del beror på den kraftiga ökningen av dyra vårdhemsplaceringar, av bland annat barn och unga.

Mer läsning

Annons