Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Nylén är årets väddöbo

Lars Nyhlén är 2008 års Väddöbo. Officiellt utses han under fredagens festligheter på Elmstanatta. Som ordförande i Roslagens sjöfartsminnesförening, som driver sjöfartsmuseet i Älmsta och som bland annat ligger bakom Postrodden, är han en sann eldsjäl och profil i bygden.

Annons

Han föddes i Herräng men mormor och morfar bodde i Grisslehamn och själv har han varit trakten trogen genom åren som sommarboende. Morföräldrarna var grannar med familjen Engström och barndomen kantades av skärgårdsäventyr och historier av skilda slag. Några handlade om spritsmuggling och tullbeslag. Många år senare skulle det krypa fram att mormors bror Erik som var vid tullen och morfar Eugén som var sjöman ibland kanske inte riktigt befann sig på samma sida. Själv blev Lars Nyhlén polischef och sedan generaldirektör i Kriminalvården.

Hur kom det sig att du blev så intresserad av sjöfarten?

Morfar var ju sjöman, bland annat på Waxholmsbolagets båtar. Men efter en förlisning, då han först rapporterades saknad och sedan återfanns av fiskare på Gräsö, började han på Holmens bogserbåtar i stället. Historien om förlisningen var så levande under min barndom och när jag på 70-talet började läsa juridik i Uppsala fick jag tillgång till arkivmaterial om olyckan. Då upptäckte jag att det min morfar varit med om faktiskt var en stor händelse i Roslagens historia.

Ett av Roslagens sjöfartsminnesförenings slagskepp är Postrodden. Sedan 1974 har man i Grisslehamn och på Eckerö en gång varje år återupplevt den tid då posten med livet som insats roddes över Ålands hav. Hittills har 6 568 personer rott eller seglat över i 1 642 båtar. Själv har Lars Nyhlén deltagit tio gånger.

Det känns bra att vi har Postrodden, säger han. Genom den engagerar vi unga människor i sjöfartsminnesföreningen. Det främjar återväxten i föreningen.

Vad betyder det för dig att bli Årets Väddöbo?

Det är kul. Men jag ser det helt och hållet som kopplat till föreningen.

Eva Jansson

[email protected]

Mer läsning

Annons