Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på vaccin

Rusningen efter influensavaccin har orsakat kaos på Norrtäljes vårdcentraler. Det konstaterar Karin Ekenbäck, verksamhetschef på norra husläkarmottagningen.

Annons

 Folk har ju till och med fått parkeringsböter för att det varit så många som trängts här, säger hon.

En av orsakerna till oredan är att vårdcentralerna har fått ett nytt jounalsystem som inte är anpassat för så stora flöden som årets anstormning inneburit.

 Vi måste göra ändringar till nästa år, det här går inte, säger hon.

Därför tror Karin Ekenbäck att vårdcentralerna kommer att tvingas ta emot på kvällstid istället, då det är lite lugnare.

För att klara den ökade belastningen tar vårdcentralerna varje år in både ordinarie och timvikarierande sjuksjöterskor. Men det går inte när det gäller journalerna, berättar hon.

 Vi är de första i landet som har det här systemet, så det finns liksom ingen inhoppare som kan det, säger Karin Ekenbäck.

Även om hon i dagsläget inte vet om det totalt sett blir fler patienter i år de sifftrorna får man först när kampanjen är över den 20 november har trycket varit mycket högt redan från starten den 6 oktober.

 Oj, oj, oj! Det är massor med folk som har kommit och vaccinerat sig. En dag hade vi 260 patienter och på södra vårdcentralen vet jag att toppnoteringen är 180, säger Karin Ekenbäck.

Hon tror att anledningen till att det varit så många som kommit redan vid kampanjstarten, är att utbrott av influensan kommit tidigt i år. I Stockholm konstaterades det första fallet redan i september. Och när folk läser om det i tidningarna, vill de vaccinera sig.

Influensan har däremot inte nått Norrtälje ännu - åtminstone inte några dokumenterade fall.

 Folk vet ju om att det går influensa och ringer kanske inte till oss när de har blivit smittade, säger Karin Ekenbäck.

Av erfarenhet från tidigare år, tror hon att den kommer till jul.

Men det är inte bara äldre och sjuka som söker sig till vårdcentralerna för att slippa det aggressiva viruset. Också andra grupper, som får betala för att få en spruta, spär på arbetsbördan.

 Min son kom hem och berättade att hela hockeylaget hade vaccinerat sig. Jag tycker att det känns lite överdrivet att unga friska grabbar skall behöva göra det. För dem är inte fel att få en infektion då och då, det sätter ju igång immunförsvaret, säger Lena Gardell, enhetschef på södra husläkarmottagningen i Norrtälje.

FAKTA

Så lindrar du influensanEftersom influensan är en virussjukdom biter inte antibiotika. Men det finns några beprövade knep för att lindra symtomen.

Drick så mycket som möjligt.

Varva ner, håll dig sängligande och sov.

Håll dig inomhus.

Ta smärtstillande och febernedsättande mediciner.

Undvik rökning och alkohol.

Symtom

Hur svårt sjuk man blir varierar. För vissa är det allvarligare, medan det för andra känns som en vanlig förkylning.

Vanliga symtom är hög feber, muskel- och ledvärk, hosta, huvudvärk, snuva, halsont och orolig mage.

Influensan varar vanligen mellan tre till fem dagar, men kan orsaka trötthet i ett par-tre veckor därefter.

Sjukdomen kan utvecklas till lunginflammation, blåskatarr och andra infektionssjukdomar.

Källa: Vårdguiden,

Stockholms läns landsting.

Mer läsning

Annons