Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets högsta kyrkoavgift på Väddö

Genom att gå ur Svenska kyrkan före den 31 oktober kan du spara tusenlappar nästa år.
Men i församlingarna på Väddö, där man betalar den högsta kyrkoavgiften i hela Stockholms län, väljer de flesta att stanna kvar.

Annons

Med en månadslön på 25 000 sparar man 2 700 kronor om året på att gå ur kyrkan. I alla fall om man bor inom Väddös och Björkö-Arholmas församlingar som har den högsta kyrkoavgiften i Stockholms län.

Trots det har få personer både i år och föregående år valt att går ur kyrkan.

Jag tror att människor är nöjda med församlingens arbete och så värnar man om sina kyrkor och sin byggd, säger församlingens tillförordnade kyrkoherde Otto Carneheim.

Under 2008 har bara 10 medlemmar valt att lämna församlingen och Otto Carneheim ser positivt på församlingens utveckling. Bland annat på grund av den höga andelen ungdomar som vill konfirmera sig. I år vill 26 av 40 i årskullen vara med. Intresset för kyrkans verksamhet ses också på det gedigna schemat av aktivister som erbjuds.

Vi har ökat barn- och ungdomsverksamheten med 50 procent i år, säger Otto Carneheim.

Förklaringarna till de höga kostnanderna är flera. Dels har man behållit söndagsgudstjänsterna, dels måste personalen göra många resor mellan lokalerna. Dessutom kostar det att sköta församlingarnas fyra kyrkor och kyrkogårdar.

Kyrkogårdarna är ytterligare en orsak till att många stannar kvar i kyrkan. Församlingen har som policy att inte låta icke-medlemmar bli begravda på kyrkogårdarna. Ett beslut som inte alltid varit konfliktfritt.

På ett sätt tycker jag att det är riktigt, men det kan bli väldigt smärtsamt för anhöriga. Många går ur kyrkan och räknar med att gå med igen innan de dör men så avlider de hastigt, säger Otto Carneheim och berättar om förtvivlade anhöriga som vädjat om att låta den avlidna få begravas på kyrkogården.

Om man ändå vill utträda ut kyrkan är det brådis, för att slippa avgiften för nästa år måste utträdet vara registrerat senast i morgon, den 31 oktober. Vill du vara kvar i kyrkan kan du tjäna tusenlappar bara på att flytta. Avgiften mellan de olika församlingarna skiljer sig nämligen stort. Boende i Norrtälje församling betalar bara 0,79 procent av sin lön i kyrkoavgift jämfört med 1,22 för Väddö.

Även om du går ur kyrkan måste en begravningsavgift betalas varje månad på mellan 0,22 och 0,35 procent av lönen.

Mer läsning

Annons