Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg inte ner socialkontoret

Socialkontoret i Hallstavik är hotat. Norrtälje kommuns socialnämnd går med stora underskott gentemot budget och måste spara. Och då funderar man på att lägga ner socialkontoret i Hallstavik, och koncentrera all verksamhet till Norrtälje.

Annons

Nedskärningarna på Holmens bruk gör att Hallstavik har problem just nu. Många Hallstabor är därför oroliga för vad som kommer att hända med samhället: att Hallstavik hamnar i en ond spiral, där orten successivt utarmas.

Därför är det inte så konstigt att Hallstaviksborna protesterar mot nedläggningen av socialkontoret. Det är lika lite konstigt som att Hallstaviksborna i somras skrev på protestlistor mot planerna på att lägga ner mödravårdscentralen i Hallstavik.

Den gången hade protesterna effekt. Planerna stoppades och mödravårdscentralen är kvar.

Alla innevånare i Norrtälje kommun har rätt till en god kommunal service. Därför kan inte all service vara koncentrerad till Norrtälje stad, utan måste vara spridd i kommunen på ett bra sätt.

Den tekniska utvecklingen har varit stor de senaste åren, vilket har gjort att det är lättare att flytta den kommunala servicen närmare kommuninnevånarna. Samtidigt har internet och annat ny teknik gjort att behovet av lokal service i vissa fall har minskat.

Därför finns det anledning att kommunledningen tar initiativ till en större översyn av den kommunala servicen, och ser på vilket sätt som kommunen ger bästa möjliga service till kommuninnevånarna, samtidigt som denna är kostnadseffektiv. I vissa fall kan det betyda att servicen flyttar närmare kommuninnevånarna, i andra fall att servicen centraliseras.

På så sätt tar kommunledningen ett helhetsgrepp över servicen. Då slipper man göra egna utredningar inom varje förvaltning. Då undviker politikerna att förvaltningarna slentrianmässigt föreslår en centralisering till Norrtälje varje gång man måste spara.

Socialkontoret i Hallstavik är viktigt. Det vore helt fel att lägga ner kontoret, framför allt för att en centralisering till Norrtälje skulle betyda alltför stor försämring av den kommunala servicen för Hallstaborna. Hallstaviks utsatta läge just nu gör också det helt olämpligt att lägga ner socialkontoret, även om de som förlorar sina jobb på Holmens självklart har större nytta om arbetsförmedlingen åter startar ett kontor i Hallstavik än om socialkontoret blir kvar.

För socialkontoret är inte avgörande för Hallstaviks framtid i så fall vore Hallstavik verkligen illa ute. Ortens framtid avgörs inte av kommunala serviceorgan, utan av ett fungerande näringsliv och av en fungerande arbetsmarknad.

Mer läsning

Annons