Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lägenhetsköparna i Stadt bör polisanmäla"

Hitta en jurist och polisanmäl för bedrägeri. Det är överåklagare Gunnar Stetlers råd till personerna som köpt en bostadsrätt i Stadt av företaget Sweden Properties.
- Spontant tycker jag att det finns all anledning för ekobrottsmyndigheten att titta på det här, säger han.

Annons

Bostadsrättsköpare som kan förlora miljonbelopp. En ovanlig situation menar överåklagare Gunnar Stetler vid Åklagarmyndigheten i Stockholm en av många som uppmärksammat vad som hänt vid Stadt i Norrtälje. Till bostadsrättsköpare som känner sig vilseledda är hans råd att tillsammans anlita en advokat som kan konkretisera brottsmisstankarna. Om det finns substans kan de sedan gå vidare med en anmälan mot Sweden Properties.

Om jag hade varit utsatt för den här typen av brott skulle jag ligga på och kräva att det blir en utredning. Det handlar ju om betydande belopp för enskilda människor, säger Gunnar Stetler.

Om det blir en utredning tycker han att fallet bör hamna hos Ekobrottsmyndigheten eftersom brotten kan innehålla flera brottsrubriceringar, till exempel skatte- och borgenärsbrott med företag i andra länder inblandade.

Men för att det ska hända någonting är det viktigt att en anmälan kommer in. Idag har vi unika möjligheter att beslagta egendom samt hjälpa brottsoffer att få tillbaka pengar, säger Gunnar Stetler.

Enligt bostadsrättsföreningens ordförande Lars Nydahl har det pratats en del om en polisanmälan, men han menar att det är en uppgift som varken han eller juristen som jobbar med föreningen kommer ta på sig.

Det handlar inte om att vi försöker skydda någon men vår uppgift är att försöka rädda föreningen. Vi kan inte räkna med pengar från en en dom som kanske kommer om tre år. Dessutom finns det så många andra som står i kö för pengarna, säger Lars Nydahl.

Eventuellt kan ett förslag till polisanmälan finnas med i deras slutrapport.

Vad säger föreningsmedlemmarna om en polisanmälan?

Jo det ringer en del medlemmar och kommer med synpunkter. Om de vill göra en polisanmälan får de göra det. De är ju dem och inte bostadsrättsföreningen som köpt lägenheter och fått löften som inte hållits, men det finns mycket man kan göra i Sverige utan att det är olagligt, säger Lars Nydahl

För att få igång försäljningen av lägenheterna i fastigheten lovade Sweden Properties ett avgiftsfritt år. Det löftet är ett av många som medlemmarna nu kan glömma. Överhuvudtaget är Lars Nydahl kritisk till hur försäljningen av lägenheterna har skötts.

Här har man gjort en ekonomisk plan där avgiften och kostnaden för lägenheten varit fastställd. Sen har man sålt alla lägenheter och efter det ändrat i den ekonomiska planen utan att meddela medlemmarna. Jag tycker att inte att det är korrekt, om jag ska uttrycka mig försiktigt, säger Lars Nydahl.

Ser det positivt ut för bostadsrättsföreningen?

Nej. Även om föreningen klarar sig kommer problemen drabba medlemmarna hårt, säger Lars Nydahl.

Mer läsning

Annons