Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvarnen blir som ny till sommaren

Upprustningen av ­Furusunds kvarn har snurrat igång.
Till midsommar ska ­renoveringen av byggnadsminnet från ­
1700-talet vara klar.

Annons

Vimpeln på taket till ­Furusunds kvarn bär årtalet 1722.

 Den är troligen från den tiden, den finns med på en karta från 1751, säger Lotta Wistrand, byggnadsantikvarie på Stockholms läns museum.

Hon står högt upp på den byggnadsställning som satts upp vid den gamla kvarnen.

Träet i fasaden vittnar om hackspettars framfart ­genom åren och taket är i dåligt skick.

 Taket är det stora problemet, man har använt en typ av virke som samlar fukt. Annars är kvarnen i ganska gott skick, säger Lotta Wistrand.

Förra veckan inleddes upprustningen av den gamla kvarnen, som ligger på berget ovanför gästhamnen och är klassad som byggnadsminne. Den är av en typ som kallas stubb­mölla och var vanlig i Uppland förr i tiden.

 Det var vanligt att varje gård hade sin egen stubbmölla. Nu är det här en av få som är bevarade i Uppland, det är väldigt ovanligt att de finns kvar.

Furusunds kvarn ingår i Roslagsmuseets samlingar. Upprustningen beräknas kosta cirka 500 000 kronor, häften täcks av bidrag från länsstyrelsen.

Ett antal punkter ingår i upprustningen. Trasiga brädor ska bytas ut på ­fasaden och på taket, ­fasaden ska målas och ­taket ­tjäras. Grunden ska ­repareras och trappan till kvarnens dörr ska rivas och ­ersättas med en ny.

 Den ska bytas ut mot en exakt kopia, säger konsulten Kurt Bergström, som är projektledare för renoveringen.

Den så kallade kvarnhästen, en stock som sticker ut från kvarnen, har ruttnat sönder och gått av. Den ska bytas ut vid upprustningen

 Den ska egentligen sticka ut tolv meter, säger Kurt Bergström.

Renoveringen kräver noggrannhet, så att den gamla kvarnens utseende och karaktär bevaras så väl som möjligt.

 Man måste skynda långsamt och ta det lugnt och sansat, säger Leif Alfredsson från byggföretaget Norrim, som utför arbetet.

 Vi har tagit fram exakta virkesdimensioner för att kunna återställa kvarnen precis som den såg ut. Man måste vara rädd om den.

I dag för byggnadsminnet uppe på Kvarnberget i Furusund en ganska anonym tillvaro. Kommunens kulturchef Björn Ahlsén hoppas att fler ska upptäcka den när upprustningen blir klar vid midsommar. Då ska det finnas skyltar med hänvisning upp till kvarnen och informationen om byggnadens historia.

 Vi vill naturligtvis att den ska kunna beskådas, säger Björn Ahlsén.

Mer läsning

Annons