Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur utan kostnad - nu även för äldre

Gratis för sjukhuset, men inte för äldreboenden.
Så har reglerna för landstingets program inom Kultur i vården sett ut.
Nu ändras de så att äldreboenden inom Tiohundra också får kultur utan kostnad.

Annons

Landstinget har länge satsat på kulturevenemang inom vården. Ett 80-tal olika grupper och artister finns med i den katalog som går ut till olika institutioner. I utbudet ingår både musik, sång, dans, teater och högläsning.

Programmen är gratis inom landstinget medan kommunala och privata sjukhem och äldreboenden betalar 50 procent av priset.

I Norrtälje drivs all vård som tidigare låg under landstinget och kommunen numera i Tiohundra. Hittills har reglerna tolkats så att sjukhuset fått gratis kultur men inte de äldreboenden som tidigare var kommunala.

Nu ändras de så att det blir gratis för alla.

- All vård drivs av Tiohundra, då gör vi inte skillnad på det. Vi vill tolka det så att det blir så bra som möjligt för de boende, säger Lisbeth Olsson, handläggare på Kultur i vården.

Varje avdelning får boka ett program per månad från Kultur i vården. Vissa sjukhus och kommuner beställer mycket, till exempel Handens sjukhus och Dalens geriatriska klinik. Norrtälje sjukhus brukar ha några evenemang per år, medan äldreboendena knappt har bokat något alls.

- Under alla år vi haft det här har Norrtälje inte bokat särskilt mycket, säger Lisbeth Olsson, som hoppas att fler ska bli intresserade nu när reglerna ändras.

Enligt Irene Lindström, verksamhetsområdeschef för äldreboenden inom Tiohundra, har det varit en ekonomisk fråga.

- Vi har begränsat med pengar som vi kan lägga på kultur.

I stället för att boka från landstinget har man försökt nå ut med kultur på andra sätt.

- Vi har våra egna vägar, bland annat lokala föreningar.

Susanne Ekman, inköpschef på Tiohundra, tror att det finns ett intresse att boka från Kultur i vården, nu när det inte kostar något.

- Det är jag fullständigt övertygad om. Det är självklart något som tillför något på våra äldreboenden.

Alauda sprider leenden

Sånggruppen Alauda tar plats i sjukhusets entré. Där ger de konsert med både klassiskt, jazz och folkmusik för patienter, .

personal och besökare.

- Det är härligt att jobba med det här, säger Norrtäljebon Sara von Bahr, en av gruppens medlemmar.

Alauda är en av de grupper som finns med i Kultur i vårdens programkatalog. Ett par gånger i månaden ger de konserter på olika vårdinstitutioner i länet, utom i december då de har 20 julkonserter inbokade.

- Det är mest givande hos de allra mest dementa och sjuka. De börjar ofta nynna med i någon gammal visa, man ser att musiken når fram, säger Sara von Bahr.

Den här dagen har hon tagit plats vid sjukhusets kafeteria tillsammans med de andra i gruppen - Olle Lindberg, Agnes Lindberg och Karin Sax Granlöf som tillfälligt ersätter Helen Johansson.

Agnes Lindberg inleder med folkmusik på fiol, en gotländsk brudmarsch som lockar fram leenden vid borden. Sedan fortsätter Alauda med Ferlins En valsmelodi, en polska, Karlfeldt och en skotsk folkmelodi.

- Vi lägger upp konserterna lite olika beroende på säsongen och på var vi spelar någonstans, säger Sara von Bahr.

Dagens konsert är ungefär 45 minuter lång. Några patienter har fått hjälp att komma ned till kafeterian, andra har tagit sig dit på egen hand. Det märks att musiken är uppskattad.

- Det här är bästa medicinen, säger Maria Johansson, som lyssnat vid ett av borden.

Hon har opererat ett knä och drabbats av en infektion i såret. Konserten ger en stunds avkoppling och uppmuntran.

- Jag fick annat att tänka på. Det här är jättebra, jag känner igen varenda text.

Alauda är med för andra gången i den katalog som landstinget tar fram vartannat år. Intresserade artister får anmäla sig, sedan följer en audition inför en jury.

- Det är en märklig sitution, att göra en spelning på fyra-fem minuter och försöka visa sin bredd med både klassiskt, jazz och folkvisor, säger Sara von Bahr.

För Alauda gick det i alla fall vägen. De har spelat på Norrtälje sjukhus ett par gånger tidigare och är bokade för fler framträdanden.

- Det kommer ofta fram folk och pratar med oss efter konserterna. Musik väcker många minnen, säger Sara von Bahr.

Kultur i vårdenLandstingets Kultur i vården-katalog har funnits sedan 1994. Den tas fram vartannat år och innehåller cirka 80 olika punkter, med allt från högläsning till musik, teater och dans.

Utbudet tas fram genom audition. Cirka 300 deltagare brukar anmäla sig.

Kultur i vården har en budget på cirka 12 miljoner kronor. Program som bokas ur katalogen får cirka 8,5 miljoner. Dessutom finns försöksverksamheten Fri kultur i vården som får 1,7 miljoner. Resten av medlen går till Stimavgifter och kulturprojekt, bland annat på barnsjukhus.

Mer läsning

Annons