Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kul kuriosa om kommunen

Syrerika granar, avrättningsgator och helande lera.
Frisörer så att det räcker - och blir över.
UNG bjuder på annorlunda fakta och kuriosa om Norrtälje och dess omnejd.

Annons

Visste du att...

...Norrtäljes invånare klipper håret väldigt ofta. Bara i Norrtälje stad finns det mer än 57 frisörer.

...det är förbjudet att bada i Norrtäljeån efter dagens ljusa timmar. Då får man böta. Det bestämdes i stadsfullmäktige på 1860-talet och har såvitt man vet inte blivit upphävt sedan dess.

…Stegelbäcksvägen, som går från Nordrona ner mot korsningen vid Flygfyren, har fått sitt namn efter en gammal avrättningsmetod. Man lät den dömde spikas fast på ett stort hjul och sedan genom en påle, såkallad stegling.

...det är hälsosamt att vandra omkring i Granparkens skog. Granarna, som är från Tyskland, planterades där under tiden då Norrtälje var en kurort och de sägs ha syrerika dofter som, när de blandas med havsluften, gör en frisk.

...två kända barnfilmer har spelats in i Norrtälje. Kastrullresan, med Pip-Larssonfamiljen, och Mästerdetektiven Kalle Blomqvist.

...det är mer än 7700 personer som varje dag pendlar till sina jobb och sin skola utanför Norrtälje kommun. Det är mycket på grund av dom vi har att tacka för att bussarna till Stockholm går så ofta.

...leran i Norrtäljeviken sägs ha helande kraft. Den ska vara väldigt mineralrik och användes i många år i mjukgörande gyttjebad för rika Stockholmsdamer på besök i kurorten Norrtälje.

...Sveriges minsta och äldsta nationalpark ligger i Norrtälje kommun. År 1909 blev ön Ängsö, med sina 195 hektar, inrättad som nationalpark.

…förr i tiden gick båtarna långt upp i Norrtäljeån. Den röda stugan (Tillfället) på Tillfällegatan innehöll en krog och var det sista stoppet för sjömännen innan de åkte ut till sjöss igen. Där köpte öl och träffade kvinnor.

…man inte vet varför Norrtälje kommun har ett upp- och nervänt ankare som kommunvapen. En teori säger dock att det ska efterlikna de ankare man förr i tiden hängde upp i fören på båtar. Och därmed vara en symbol för framåtanda.

Du kanske sitter inne på mer kuriosa om Norrtälje kommun? Maila till [email protected] och berätta din historia.

Mer läsning

Annons