Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Krögaren hotade mig till livet"

Servitrisen som försökt hjälpa till fick sparken på stående fot. Hon citerar Norrtäljekrögarens avskedsfras:
– Är du inte borta om 20 minuter kommer du inte levande härifrån.
Nu har krögarens före detta företag dömts att betala 400 000 kronor i utebliven lön och skadestånd.

Annons

Servitrisens redogörelse för arbetsförhållandena på den krog där hon fick en tillsvidareanställning upprör. Hon berättar om långa arbetsdagar, en chef med kort stubin och en rädd personalgrupp som inte ens fick lön för mödan.

När krögaren frågade om jag ville börja jobba hos dem sade jag ja direkt. Jag hade jobbat för honom förut och då var han kanonsnäll, säger servitrisen. 

NT skrev nyligen om nämnde krögare i samband med att åtalet mot honom ogillades i en ekobrottshärva där kändisvakten Fadde Darwich stod som huvudaktör. 

Servitrisen började ana oråd redan när anställningskontraktet skrevs under. Ingångslönen var låg men krögaren lovade bättring.

Han är så förbaskat manipulativ och övertygande. När jag hade skrivit på kontraktet strök han OB och semesterersättning och sa att det skulle vi titta på sedan. Gud så dum jag var, säger hon och suckar. 

När lönedagen kom den 25:e fick de nyanställda veta att inga pengar skulle betalas ut. Lönen skulle släpa en månad efter. Nästa månad fick servitrisen 7 000 kronor insatta på kontot. Lönebeskedet fick hon tjata till sig.

Hon säger att det var en tuff arbetsmiljö med mycket stress och hårda krav.

Kulmen nåddes den dag den hårda chefens kompanjon svimmade vid stekbordet. Innan han försvann hem sjukskriven för stress bad han servitrisen att ringa in en ersättare. Men att få tag i en kock med en timmes varsel är inte lätt.

Till slut ringde jag ett företag som hyr ut kockar. Det blev dyrare men vi skulle inte behöva stänga restaurangen. 

När beskedet nådde chefen fick hon, per telefon, sparken på stående fot. Hon uppger att han hotade henne med att det skulle gå illa om hon inte var borta när han kom tillbaka.

Jag vågade knappt gå till garaget och hämta min bil. Jag var så rädd. Efteråt kom ilskan. Jag ringde facket och de rådde mig att polisanmäla, säger servitrisen. 

Då krögaren vägrade att prata med facket gick ärendet vidare till åtal. Under tiden som har gått har Norrtäljekrögarens bolag ombildats två gånger och för ett par veckor sedan försattes företaget i konkurs. Servitrisen hoppas nu få ut 24 000 i utebliven lön genom lönegarantin. Skadeståndsanspråket, 360 000 kronor, kommer att landa hos konkursförvaltaren, men servitrisen tror inte att hon kommer att få ut sina pengar.

Det här har varit en jobbig tid. Det känns tungt att jag kanske inte får några pengar men jag är glad att jag anmälde honom och att jag fick rätt i domstol. Det känns i varje fall som en liten upprättelse.

Åsa Forsberg [email protected]

Kompisarna skulle driva krogen ihopDen ene skulle ansvara för köket medan den andre skulle sköta resten. Det gick inget vidare för kompisarna som skulle starta krog tillsammans.

Bolaget har dömts att betala skadestånd i en tredskodom. Det innebär att de personer som var ansvariga för företaget under tiden som rättsprocessen pågick varken har svarat på tingsrättens delgivningar eller deltagit vid rättegången mot dem. NT har istället ringt upp de två män som stod som ansvariga för företaget då servitrisen fick sparken.

Den ene mannen är ledsen att det blev som det blev. Han säger att han lät sig övertalas att gå in som kompanjon i företaget och att det har stått honom dyrt, både ekonomiskt och psykiskt. Han bekräftar servitrisens historia om stress, press och verbala hot.

Det var flera som jobbade i vår regi som aldrig fick ut sin lön. Jag fick betala flera av kockarnas lön ur egen ficka. Jag har känt skuld för det där, säger han. 

Själv har han precis börjat återhämta sig från sjukskrivningen som påbörjades efter att han kollapsade på jobbet i våras.

Det skar sig snabbt mellan oss. Tyvärr gick det så långt att jag fick anlita en advokat för att kunna begära utträde ur företaget, säger han.

Den andre krögaren har annan beskrivning och säger att han är den enda som har förlorat på samarbetet. Han säger att servitrisen inte fick sparken utan att hon fick sluta för att hon misskötte sig. Han menar att hans gamla kompanjon och servitrisen nu har gått ihop för att motarbeta honom.

Det kom fram att hon stal ur kassan och därför fick hon gå. Dessutom var hon timanställd och inte tillsvidareanställd som facket vill göra gällande, säger krögaren som polisanmälde servitrisen för stöld dagen efter att hon anmält honom till facket. 

Hans anmälan lades dock ner efter att polisen pratat med flera av de anställda på korgen.

Båda männen beskriver turerna i och omkring det gamla bolaget som röriga. De är därför lättade över att företaget, efter att de har sålt det vidare, nu har begärts i konkurs.

Nu hoppas vi att konkursförvaltaren kan nysta upp den här härvan, säger krögaren. 

Åsa Forsberg

[email protected]

0176-795 88

Mer läsning

Annons