Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftor i olika former

Kräftor serverade med bara bröd och ost till blir ingen mätt på. Se istället till att bjuda gästerna på härliga grillspett och lika goda smörgåsar, vid sidan om den snudd på obligatoriska västerbottenpajen. Som final väntar en ljuvlig cheesecake

Annons

Grillspett (6 portioner)

500 g oxfilé

500 g fläskfilé

12 champinjoner

1 paprika

2 lökar

12 körsbärstomater

Gör så här

Skär köttet i kuber och marinera det några timmar i valfri marinad.

Dela svampen, löken och paprikan i bitar.

Varva på spett tillsammans med körsbärstomaterna och grilla spetten i ca 15 minuter.

Kycklingfyllda wraps (6 portioner)

4 st kycklingfiléer

1 pkt bacon

1 rödlök

2 dl färskost

vitlöksklyftor

svartpeppar

salt

currypasta

6 st tortillabröd

6 st salladsblad

Gör så här

Skär strimlor av kycklingfileérna, bacon och rödlöken och bryn allt tills kycklingen är genomstekt.

Blanda allt med färskosten och kryddorna.

Lägg ut tortillabröden med ett salladsblad ovan på och fördela smeten på alla bröd.

Rulla och vik ihop brödet.

Salamifyllda pitabröd (6 portioner)

6 pitabröd

isbergssallad

12 skivor salami

6 skivor brieost

2 st avocado

1 bit gurka

1 tomat

1 rödlök

Gör så här

Värm brödet i 2 minuter i 175 grader.

Hacka isbergssallad, skiva avokadon, droppa lite citron på avokadon.

Fyll brödet med alla ingredienserna och garnera med rödlök, tomat och gurka.

Västerbottenpaj

3 dl vetemjöl

125 g margarin

2 msk vatten

3 ägg

1dl grädde

200 g västerbottenost

1 nypa svartpeppar

löjrom

gräslök

Gör så här

Gör degen och tryck ut den i en form med löstagbar botten.

Låt stå kallt i en timma.

Förgrädda pajskalet i 200 grader varm ugn i ca tio minuter.

Rör ihop alla ingredienser till smeten och häll i formen.

Grädda i 175 grader i 15 minuter.

Garnera med klickar av löjrom och gräslök.

Generöst ostfat

Servera dina favoritostar tillsammans med kex och ett valnötsbröd:

- Västerbotten

- Boxholms kryddost

- Vazeroll kittost

- Blåmögelost

- Saint Agur

Cheesecake på mandelmassebotten (12 bitar)

125 g mandelmassa

1 krm salt

125 g smör

1 ägg

3,5 dl vetemjöl

Fyllning

120 g vit choklad

600 g philadelphiaost

0,75 dl socker

3 ägg

saft och skal av 1 citron

hallon, björnbär och blåbär till garnering

Gör så här

Lägg mandelmassan och saltet i matberedaren.

Mixa till massan blivit smidig, tillsätt därefter smöret i omgångar.

Häll i äggen och till sist mjölet.

Var noga med att inte överarbeta degen när mjölet är tillsatt.

Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i minst 1 timme.

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg degen på en lättmjölad arbetsbänk och kavla ut den så att den blir ca 2 mm tjock.

Fodra pajformen med degen, var noga med att trycka till kanterna så att det inte blir någon luft mellan paj och form.

Ställ formen i frysen i 10 minuter.

Ta formen direkt från frysen till ugnen och grädda tills pajskalet är gyllenbrunt.

Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.

Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn.

Vispa ihop philadelphiaosten och sockret, vispa därefter äggen tills allt blir en slät kräm.

Rör ner ett par matskedar ostkräm i den smälta chokladen för att temperera den lite och undvika att den varma chokladen ”sätter sig” när den blandas med den kalla ostkrämen.

Vispa sedan ner den smälta chokladen, citronsaften och det rivna cirtonskalet i ostkrämen.

Häll upp i mördegsskalet.

Grädda i 30-35 minuter.

Kakan kan kännas lite lös i mitten, men det stelnar när den svalnat.

Garnera med hallon, blåbär eller björnbär.

Mer läsning

Annons