Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig minskning av barn och ungdomar som idrottar

Statistiken talar sitt tydliga språk. Allt färre barn och ungdomar i kommunen idrottar.
- Sedan 2006 har antalet sammankomster i barn- och ungdomsföreningarna minskat med femton procent, säger Adam Persson, idrottschef i Norrtälje kommun.

Annons

Exakt hur stor minskningen är sett till antalet barn och ungdomar vet inte Adam Persson, kommunen för inte statistik över det exakta antalet.

Det siffrorna baseras på är underlaget för det aktivitetsstöd som barn- och ungdomsföreningarna får från kommunen. Det grundas i sin tur på antalet sammankomster, exempelvis träningstillfällen, som föreningarna har.

Sammankomsterna har minskat för att det helt enkelt är färre barn och ungdomar som idrottar i föreningarna.

Det är tråkigt såklart, men det är det jag ska jobba med, säger Persson.

Vad tror du den beror på?

Det ser annorlunda ut nu, barn och ungdomar får andra utmaningar som inte nödvändigtvis behöver bedrivas inom en förening. Dom är aktiva, men fångas inte alltid upp av föreningarna, säger Persson.

Minskningen av idrottsutövande i barn- och ungdomsföreningar slår självklart även mot föreningarna själva. Persson uppger att föreningsantalet har minskat med ungefär 10 procent under de två senaste åren.

Det gäller alla barn- och ungdomsföreningar, inte bara de som håller på med idrott. Men av de barn- och ungdomsföreningar som finns i kommunen är de som håller på med idrott i klar majoritet, runt 80-90 procent, säger han.

Artikeln är en del av en serie i två delar. Del ett handlar om att idrottandet bland barn och ungdomar minskar i kommunen. Del två tar upp vad föreningarna och kommunen försöker göra åt det.

Läs mer i torsdagens NT.

Mer läsning

Annons