Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpcentret vid Flygfyren kan stoppas

NORRTÄLJE
Det nya handelsområdet vid Flygfyren hotas. Grannar har överklagat detaljplanen och invigningen försenas minst ett år.
Resultatet kan även bli att hela projektet ställs in.

Annons

Fastighetsägaren Alecta vill bygga 11 000 kvadratmeter ny butiksyta intill Flygfyrens Ica-varuhus i Norrtälje.

Kommunfullmäktige godkände den nya detaljplanen för området den 3 november och tanken var att Alecta skulle sätta spaden i jorden i december.

Nu har två överklaganden, åtminstone tillfälligt, stoppat bygget.

Det här äventyrar hela projektet. Det känns tungt, säger Fredrik Palm, projektansvarig på Alecta.

Länsstyrelsen fick överklagandena på sitt bord förra veckan. Kjell Cromnier på länsstyrelsens juridiska enhet räknar med att ha behandlat ärendena inom några månader.

I väntan på beslutet från länsstyrelsen tvingas Alecta ligga lågt.

Vi hade planerat invigningen till midsommar 2010. Nu dröjer det i bästa fall till sommaren 2011 innan vi kan öppna, säger Fredrik Palm.

Han är orolig för att länsstyrelsens beslut sedan överklagas till regeringen. Då skjuts bygget ytterligare på framtiden.

Då är det osäkert om vi går vidare med projektet. Ovissheten i kombination med lågkonjunkturen kan få butikskedjorna att dra sig ur, säger Fredrik Palm.

Så här långt är det ett företag som hoppat av. Men enligt Fredrik Palm finns ett stort intresse bland handelskedjor att etablera sig i Norrtälje.

Lars Björklund på Gummicentralen, som ligger granne med Flygfyren, har författat det ena överklagandet. Han kräver en bättre trafiklösning.

Med ytterligare ett stoppljus framför min fastighet täpps in- och utfarten till oss igen. Jag skulle vilja se en rondell på Stockholmsvägen. Trafiken till Flygfyrenområdet kan även gå från  

Kustvägen in på lokalgatan på baksidan av min fastighet, säger han.

Det andra överklagandet kommer från bostadsrättsföreningen Flygaren på Flygfältet. Även här är trafiken knäckfrågan.

Med ett nytt köpområde ökar belastningen. Stockholmsvägen är redan i dag en propp och många kunder kommer att välja att köra ut via Drottning Kristinas väg i stället. Buller, avgaser och risken för olyckor försämrar vår boendemiljö, säger Hasse Pettersson, ordförande i Flygaren.

Mer läsning

Annons