Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontraster i färg och lera

Kerstin Thern Larsson brinner för många olika tekniker och keramiska material
RÄVSNÄS
Teserviser i vedeldat stengods, lövtunna luftiga skålar och porslin med lycklig vårlyster.
Kontrasterna möts hos Kerstin Thern Larsson.
- Jag är så himla nyfiken, jag måste få prova olika saker, säger keramikern, som bor i Rävsnäs och har vernissage i Stockholm på lördag.
 

Annons

Kerstin Thern Larsson lyfter ner en tekanna från hyllan och visar strukturer och skiftningar. Glasyr som runnit, aska som lämnat spår när stengodset bränts i vedugn.

Det är den äldsta traditionella bränningstekniken. Man eldar i 30 timmar och fyller på ved var åttonde minut, förklarar hon.

Det är underbart spännande, man vet inte riktigt vad det blir, det blir alltid överraskningar.

Flera teserviser med kannor och skålar ingår i utställningen ”Kontraster” som invigs på lördag. Keramik med en rustik, men samtidigt elegant karaktär. Sparsmakade, ofta med relief som utsmyckning.

Jag är inspirerad av den japanska och koreanska keramiken, det österländska. Det är viktigt att formen och glasyren samverkar, att se skönheten i det, säger Kerstin Thern Larsson.

Sedan tonåren

Keramik har varit hennes stora intresse ända sedan tonåren. I många år höll hon på så mycket som möjligt på fritiden, sedan 1997 är hon keramiker på heltid.

Jag brinner för det. Jag har lärt mig tekniker på kurser, sen har jag gjort mina egna misstag och lärt av dem.

Det är ett konsthantverk där varje sak är unik. Jag vill ha det personliga när jag jobbar.

Hon har sin verkstad och sin ugn hemma i Rävsnäs, där hon och maken Hasse bott permanent i tretton år. Med ett par dagar kvar till vernissagen är bord och hyllor fyllda av skålar, urnor och kannor som ska med till utställningen.

Det lite grova stengodset har sällskap av tunt porslin i glänsande färger som andas vår. Orange och gult. Ljusgrönt, milt blått och vitaste vitt.

Jag älskar materialet porslin. Det har en underbar känsla, det blir så fint och slätt. Jag drejar i porslin, det kan bli ganska tunt och genombrutet, säger hon och håller upp en skål mot ljuset så att det lyser genom den skimrande ytan.

Papperstunt

Hon arbetar också med så kallat pappersporslin, en teknik som utvecklats på senare år. Pappersmassa och porslinslera blandas till en smet som penslas på en form och sedan bränns. På bordet står skålar med lövtunt skira väggar och veckade, vårgröna kanter. Luftigt genombrutna, med en lite skör känsla.

Några större krukor i vedeldat stengods ingår också i utställningen. Och ett vindspel, med tunna porslinsstavar och vackert formade nyponrosor.

Jag gjorde det till Linnéåret, nu har jag haft det i växthuset.

Kerstin Thern Larsson vill gärna prova nya saker, experimentera och improvisera.

Jag kan sitta länge med en enda sak när jag sitter och jobbar. Då är det jag och lerklumpen.

Margaretha

Levin Blekastad

Foto: Måna Roos

Mer läsning

Annons