Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompromiss - inte svek

Det finns många argument emot att använda kärnkraft som energikälla. Den kan ge upphov till svåra olyckor. Den är inte förnybar. Den är intimt sammankopplad med kärnvapnen. Den kan utgöra mål för terrorister. Den ger radioaktivt avfall som det saknas helt säkra metoder för att ta om hand. Den skapar stora miljöproblem vid uranbrytningen, inte minst koldioxidutsläpp.

Annons

Det finns alltså mycket goda skäl till varför bland annat Centerpartiet sedan länge har varit negativ till kärnkraft som energikälla. Centerpartiet har också lyckats driva fram en stängning av reaktorerna i Barsebäck, de två sämst placerade kärnkraftverken.

Politik handlar om kompromisser. Det är väldigt sällan som ett parti kan få precis som det vill. Istället gäller det för partiledningen att förhandla fram en kompromiss som ger ett så bra resultat som möjligt.

Detta gäller även för Centerpartiet när det gäller kärnkraften. Även Centerpartiet måste kunna kompromissa i energifrågan utan att detta omedelbart kallas för ”svek”.

Allianspartierna kom i går överens om energi- och klimatpolitiken. Det var en bra kompromiss, även om den innebär att förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk tas bort. Överenskommelsen innebär nämligen att inga statliga subventioner skall ges till nya kärnkraftverk och att kraftbolagens skadeståndsansvar vid olyckor skall bli mycket större. Det innebär med stor säkerhet att inga fler kärnkraftverk kommer att byggas i Sverige det är helt enkelt för dyrt.

I utbyte för eftergiften att tillåta nya kärnkraftverk har Centerpartiet fått mycket stora satsningar på förnybar energi: en kraftigt utbyggd vindkraft, stora satningar på enerieffektivisering, stopp för olja för uppvärmning 2020 och stopp för fossila drivmedel för fordon 2030. Det innebär mycket ambitiösa mål, och att Sverige lägger sig i täten internationellt vad gäller klimatpolitiken.

Detta är därför en fullt godtagbar kompromiss ur centerpartistisk synvinkel. Men inte för alla centerpartister. En del kommer att vara mycket kritiska på partiledningen för att den gått med på den här kompromissen. Och självklart kommer oppositionspartierna att göra allt för att underblåsa den här kritiken. De kommer att hävda att Centerpartiet svikit, och att partiet bytt fot i kärnkraftsfrågan.

I dag och i morgon är Centerpartiets kommunpolitiker samlade i Visby för konferens. Gårdagens energiuppgörelse kommer säkerligen att dominera konferensen.

Det skall bli mycket intressant att följa debatten. Men förhoppningsvis inser de flesta att detta är en bra uppgörelse, som innebär en mycket kraftig utbyggnad av den förnyelsebara energin, så stor att kärnkraften inte längre behövs.

Mer läsning

Annons