Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompisarna viktiga när elever väljer skola

Nu har eleverna i Norrtälje kommun valt ­högstadieskola. En tid av ovisshet väntar ­innan beskedet om man har kommit in på sitt förstahandsval dimper ner i brevlådan.

Annons

För sjätteklassarna på Parkskolan är valet självklart: Det är Roslagsskolan som gäller. Och de är inte ensamma. I år var det 187 elever som sökte sig till skolan från hela kommunen  trots de senaste årens ­svikande elevunderlag.

Marie Holgersson, som är resurslärare på Parkskolan, berättar att de allra flesta söker sig dit eftersom den ligger så nära. Och för att kompisarna också vill dit.

 Många här har gått i samma klass sedan för­skolan. Det enda alternativet till Roslagsskolan är Lommarskolan  och fri­skolorna förstås, säger hon.

Men det finns tillfällen då skolvalet skulle kunna vara dåligt, vilket sjätteklassaren Emil Norman påpekar:

 Om man skulle hamna på en annan skola än ens kompis skulle inte det vara så kul, säger han.

Men alla elever NT pratar med har hittills kommit in på skolan. Nu är frågan om de får den inriktning de valt.

Maria Källmark-Molitor är rektor på Roslagsskolan. Hon berättar att det finns fyra inriktningar; mate­matik och naturorienterade ämnen, språk, idrott och hälsa och musik. De skall vara ett komplement till den vanliga undervisningen.

För de som har valt ­musik är urvalet lite annorlunda  uttagningen har skett genom audition. Där en musiklärare och en ­representant från musikskolan avgör om en elev platsar ­eller inte.

Amanda Averland är en av två elever på Parkskolan som redan har fått besked om att de har kommit in på musikinriktningen. Kompisen Rebecca Nilsson svävar fortfarande i ovisshet.

 Jag hoppas att jag kommer in. Jag tycker att det gick ganska bra på provet, säger hon.

Maria Källmark-Molitor ser mest fördelar med skolvalen. Hon påpekar där­emot att valen skulle kunna leda till en skev könsfördelning i klasserna.

 Så har det inte sett ut här. Jag tror att det är bra för ungdomarna att göra ett aktivt val, att de får pröva vingarna, säger hon.

På Montessoriskolan i Norrtälje har man inte märkt av det svikande elevunder­laget. Rektor Anne-

Marie Utterström berättar att man tar in ungefär 18 elever till höstterminen.

 Vi kan bara ta in en eller ett par elever som inte har gått på skolan tidigare, ­säger hon.

Kötiden, genusaspekten är andra viktiga faktorer till om man kommer in ­eller inte.

Mer läsning

Annons