Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen ställer in sommarskolan

Årets sommarskola blir inte av. Därmed försvinner möjligheten för underkända elever att läsa upp sina betyg.

Annons
kritik. Alice och Jenny Höök tycker det är konstigt att kommunen ställt in årets sommarskola. – Det rimmar illa när skolan ligger så dåligt till i undersökningar, säger Jenny Höök.Foto: Viktor Hedlund

De niondeklassare som saknar behörighet till gymnasiet kommer inte att ges möjligheten till att läsa upp sina betyg under sommaren. Men även gymnasieeleverna drabbas, som tidigare också kunnat läsa upp underkända betyg i svenska, engelska, matematik och svenska som andraspråk.

Alice Höök går snart ut nionde klass men kommer förmodligen inte få godkänt i engelska. När hon frågade studievägledaren om sommarskola fick hon höra att den inte blir av i år.

En del gymnasieskolor tar in elever utan behörighet och låter dem läsa upp betygen när de börjat. Men på Alice Hööks första val, dansinriktningen på St Eriks gymnasium i Stockholm, finns inte den möjligheten.

– Jag får vänta och se var jag kommer in annars vet jag inte vad jag ska göra. Jag är för bra för att gå om nian eftersom jag bara har ett underkänt, säger Alice Höök.

Hennes mamma, Jenny Höök, kollade senare upp saken och fick beskedet att chefen på barn- och skolförvaltningen tagit beslutet.

– Det rimmar illa när skolan ligger så dåligt till i undersökningar, säger Jenny Höök.

NT har försökt nå förvaltningschefen Åsa Modin för en kommentar, men inte lyckats.

Däremot säger Åsa Wennerfors (FP) förste vice ordförande i barn- och skolnämnden att sommarskolorna har diskuterats och att man kommit fram till att målen inte nåtts.

– Så vitt jag förstår var det bara en liten procent som nådde sina mål och då är det bättre att ha de resurserna i den ordinarie verksamheten. Det här måste man se till att hjälpa dem med tidigare, säger Åsa Wennerfors.

Regeringen tog 2011 bort det statsbidrag som kommunerna tidigare kunde få för att driva sommarskolor, vilket Socialdemokraterna nu föreslagit ska återinföras. Även lokalt kritiserar Socialdemokraterna den indragna sommarskolan.

– Även om det inte varit så många som läst upp betygen måste man ge stöd till dem som behöver och vill ha det. Man borde försöka hitta pengar från kommunstyrelsen. Jag kan inte tänka mig att det är så mycket utan jag tror att det rör sig om en inställning, säger Olle Jansson (S), andre ordförande i barn- och skolnämnden.

Förra året gick 71 elever i den tre veckor långa sommarskolan. Hälften av dem var niondeklassare.

Jenny och Alice Höök säger sig känna flera som läst upp sina betyg och tycker också att man bör satsa på att förbättra resultaten.

– Man tycker att de borde satsa på skolan när de ligger så illa till. Min dotter har bara ett ämne att läsa upp, men det finns andra som har flera stycken, säger Jenny Höök.

Mer läsning

Annons